Więc sprawa jest tej wagi, ja nie mam podgrzewanych lusterek w moim golfie a bardzo pragnę je mieć
I w związku z tym kilka pytań: Czy jest taka operacja możliwa? Jak to zrobić? Czy kupno mat grzewczych wystarczy? Gdzie podłączyć zasilanie? I czy ma to sens?
A dlatego pytam bo dziś mi zamarzły lusterka i nie miałem czasu i możliwości alby usunąć ten szron a tak to by się samo usunęło...
Witam! Poza matą należy doprowadzić prąd do mat, oczywiście. W oryginale jest pobrany z wyłącznika ogrzewanej tylnej szyby i razem pracują (po włączeniu szyby - grzeją też lusterka).
Możliwe że instalacja (kabel biały) jest już poprowadzona fabrycznie, jeśli nie - to najlepiej do złącza w słupku, na pewno jest tam miejsce a w Nowym Elektroniku na Komorowickiej (w B-B) są różne konektorki, coś się dobierze i będzie elegancko.
Aha! Sens ma ogromny - jak powszechnie wiadomo ( http://www.golf3.pl/topic...highlight=zicos ) mam je i jest to bardzo użyteczne.
W uzupełnieniu:
Z wyłącznika ogrz. szyby wychodzi przewód biało-zielony i ma fabrycznie (lub nie ma, zależnie od wersji) dolutowany przewód biały o grubości 0,5 mm², a więc cieniutki, i takie mają dochodzić do charakterystycznych złącz na słupkach. Po włączeniu szyby t. powinno pojawić się napięcie. W samych lusterkach do grzania są wykorzystane piny 4 i 5 - bez znaczenia gdzie masa a gdzie zasilanie, choć w oryginale zasilanie na 4.
Cóż jeszcze... Mechaniczna wymiana mat nie jest trudna, trzeba tylko niezwykłej ostrożności jeśli "stare" lustra mają się nie rozbić.
Gdyby coś - pisz!
Ostatnio zmieniony przez Zico63 2008-12-30, 00:38, w całości zmieniany 1 raz
Zico63, więc tak co do przewodów to zobaczę bo coś mi tam do drzwi dochodzi ponadto (jakies 5 przewodów i nie wiem od czego one są )...
Więc cała sztuka polega podłączyć się pod zasilanie pod włącznik szyby tylnej... hmmm proste dam sobie z tym rade a myślałem że to będzie trudniejsze
P.S. Skoro lusterka się grzeją razem z szybą to może mam nawet taki bajer w aucie a nawet nie wiem bo powiem szczerze nie rozbierałem lusterek a myślałem że lusterka się grzeją razem z włączonym zapłonem...
P.S. 2 A kiedy się włączają podgrzewacze spryskiwaczy (bo takie posiadam na 100%) bo nie mam czasu by to sprawdzić
[ Dodano: 2008-12-30, 01:30 ] Sivy, ten opis kojarzę i wiem jak sie to robi bo w bmw wymieniałem takie maty to nie ma problemu chodziło mi o to jak to podłączyć aby było tak jak w oryginale
..nie jestem zadnym elektrykiem..sprawdzalem kilka razy ale schematy nic mi nie mowia..otoz wyjalem wlacznik podgrzewania szyby tylnej...i zatanawiam sie pod ktore kable podlaczyc te grzane lusterka...
pod te dwa cienkie z lewej (bialo-nieb i braz) czy pod te dwa grube z prawej?
Z wyłącznika ogrz. szyby wychodzi przewód biało-zielony i ma fabrycznie (lub nie ma, zależnie od wersji) dolutowany przewód biały o grubości 0,5 mm², a więc cieniutki, i takie mają dochodzić do charakterystycznych złącz na słupkach. Po włączeniu szyby t. powinno pojawić się napięcie. W samych lusterkach do grzania są wykorzystane piny 4 i 5 - bez znaczenia gdzie masa a gdzie zasilanie, choć w oryginale zasilanie na 4.