Witam. W golfie posiadam standardową antenę w błotniku. Antenę wymieniałem, bo się urwała, teraz jest urwana znowu (pręt wychodzi całkiem). Jest to antena zwykła, bez napędu. Ponieważ w najbliższym czasie wymieniam błotnik od kierowcy, planuję zakupić go bez dziury na antenę, a samą antenę przenieść na dach (nie wchodzi w grę brak anteny, gdyż radia bardzo często słucham). Dużo bardziej podoba mi się antena na dachu niż w błotniku. Nie znalazłem żadnych konkretów na ten temat... Od czego zastosować antenę? Oryginalną ciężko znaleźć raczej od MK3... Taka była by dobra http://allegro.pl/antena-...1649846677.html ? Jakieś porady, opisy? Pozdrawiam!
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-06-12, 16:42
Mikolaj211, na twoje pytanie znajdziesz odpowiedź na forum było multum razy. Natomiast ja ci proponuję zrobić tak jak mają Vento i paski - anteną w nich sa trzy górne paski grzewcze szyby odcięte od prądu grzejącego i podpięte pod mały wzmacniacz, a z niego kabel antenowy do radio.
Witam. Choć minęło trochę czasu, to sprawa dalej w sumie aktualna - kupiłem antenę (podobno oryginalna od mk3, używka), mam już dziurę w dachu...
Dziura jest wywiercona, muszę ją powiększyć pilnikiem. Tylko teraz pytanie - dziura ta ma mieć kształt koła, czy kwadratu? O to zdjęcie anteny, w dziurę ma wejść tylko część z gwintem, czy ta kwadratowa część http://imageshack.us/phot...dsc00356xi.jpg/ ?
A ta kwadratowa część wystaje? Zrób taką żeby ten kołnierz plastikowy przylegał do dachu, pod nim matowisz lakier i zaklejasz silikonem/klejem tak żeby nie było szans żeby dostała się tam woda.
Zrobione, ściąga fale, że mało radio nie rozrywa
Polecam wszystkim założenie anteny dachowej, wygląda (myślę, że większość osób tak uważa) milion razy lepiej niż ta w błotniku.
Roboty dużo nie ma, dziura wiertarką, pilnik do metalu i jazda...
Największy problem, to zdjęcie i założenie podsufitki (dużo roboty), choć podobno można założyć tylko ją odchylając (ja i tak miałem zdjętą, bo wymieniałem szyberdach).