logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Klapa bagażnika z allegro - czy wystarczy pomalować klarem?
Autor Wiadomość
QbaB 

Silnik: TDI 1Z
Wysłany: 2011-12-25, 21:51   Klapa bagażnika z allegro - czy wystarczy pomalować klarem?

Witam. W mojej golfince, jak pewnie u wielu, trochę przegniła już tylna klapa, w związku z czym chciałbym ją wymienić, bo to chyba tańsze i szybsze niż bawienie się w łatanie starej. ;)Mój golf nosi lakier LA9V i taką też klapę znalazłem na allegro http://allegro.pl/klapa-t...2003099966.html . Jednak, jak zastrzega sprzedawca klapa nie ma "lustrzanego odbicia" i należy ją pomalować.

1) Czy chodzi tu o lakier bezbarwny (klar) i wystarczyłoby element oddać do lakiernika?

2) Jaki może być tego koszt?

3) Czy jeżeli klapa została już dawno pomalowana lakierem bazowym, ale bez klaru (a tak to właśnie wygląda), to lakiernik bez problemu nałoży na to lakier bezbarwny? Na forach blacharskich czytałem, że klar z zasady kładzie się w niedługim odstępie po nałożeniu bazy, stąd moje wątpliwości.

4) I na koniec, czy lakiernik będzie miał w tym przypadku możliwość dostosowania połysku klapy do reszty budy? Auto rocznik '94, więc pewnie lakier troszkę zmatowiał, choć w sumie jest w niezłym stanie, co widać na fotce :)
Pozdrawiam

rafal9119 
mk3 black

Silnik: 1,6 75 km AEE
Wysłany: 2011-12-26, 09:05   

a nie lepiej swoja zrobic bo tak to co kupisz klape i tak musisz ja do malowania oddac. miałm tez oznaki korozji na swojej klapie i za 100 zł mi koles zrobił i jest git.

[ Dodano: 2011-12-26, 09:06 ]
a co do szybkosci to nie bym był taki pewien bo: zanim przyjdzie pare dni zejdzie teraz malowanie i poznij zabawa w przekładkie wycieraczka idp. rób jak uwazasz

QbaB 

Silnik: TDI 1Z
Wysłany: 2011-12-26, 09:37   

Być może, problem jednak w tym, że rdzy jest już sporo w kilku kluczowych miejscach, zjada mi wokół otworów na lampki podświetlenia tablicy, otworów mocowania samej tablicy i otworów mocowania czarnej listwy z klamką, przez co te elementy ledwo się trzymają. Myślę, że po prostu żadna szpachla czy żywica się do tego nie nada, bo trzebaby wspawywać kawałki blachy.

Marian0753 

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2011-12-26, 11:11   

Jest na aukcji napisane ze była koloru czerwonego lecz była pomalowana bazą Czyli co się kładzie na bazę??
Na bazę kładzie się klar czyli bezbarwny.
Jednak ja nie ufam takim malowaniom "na raty" jak malować to malować od początku do końca.
Jak twoja nie jest bardzo przegnita to ratuj swoją.

gello1 

Silnik: 1,6 AEA
Wysłany: 2011-12-26, 11:50   

zgodnie z technologią lakierowania klar nakłada się zaraz po nałożeniu bazy(po lekkim odparowaniu koło 10 minut). Jak położysz klar na wyschniętą bazę to po jakimś czasie zacznie się łuszczyć. To jest jedna z wad lakierniczych.

rafal9119 
mk3 black

Silnik: 1,6 75 km AEE
Wysłany: 2011-12-27, 15:41   

QbaB napisał/a:
Myślę, że po prostu żadna szpachla czy żywica się do tego nie nada, bo trzebaby wspawywać kawałki blachy.
pytanie- to gdzie ty byłes jak zaczeło sie pojawiac rdza??/

czarus21 
dużo gazu i sprzęgło od razu

Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-01-05, 20:18   

naprawiaj skod wiesz ze na nowej za pól roku nie będzie to samo każda klapa w golfie gnije prędzej czy później

koszty nowa klapa w dobrym stanie od 100 wzwyż przesyłka 3 4 dychy od s wierzenie lakieru 150 jak dobrze poszukasz po garażach czyli zbliżony koszt naprawy starej klapy

gello1 

Silnik: 1,6 AEA
Wysłany: 2012-01-05, 20:25   

czarus21 napisał/a:
naprawiaj skod wiesz ze na nowej za pól roku nie będzie to samo każda klapa w golfie gnije prędzej czy później

Nie każda. Kwestia ile kto jeździ i jak dba. A problem jest w tym co się nałapie przez zimę pod uszczelką na dole pod szybą. Jak się systematycznie czyści to i rdza za bardzo nie bierze. Jeszcze rdzewieje pod listwą i lampkami.
Ale to już zależy od konkretnego egzemplarza auta. Jak kto zadbał w Niemczech to "ty" to przejmujesz. Bo większość golfów jest niestety sprowadzonych

czarus21 
dużo gazu i sprzęgło od razu

Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-01-05, 20:44   

wyczyścisz bród a wilgoć i tak zostaje a i powiedz czym to czyścisz nie wiem jak wy ale ja jestem tego zdania ze jak rdza ma wyjść to i tak wyjdzie i nie ma środka który zapobiegnie korozji

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu