Wczoraj odpalilem na parkingu mojego golfa. jak przechodzilem przy rurze wydechowej poczulem ze pluje mi z niego jakąś cieczą. Co to może być ? Mój znajomy mówił mi że jeżdze na zbyt małych obrotach. Fakt, że staram sie nie przekraczać 2000-2500 obr/min, w jeżdzie po mieście. Postraszył mnie też remontem silnika.
Co robić ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
to woda z układu wydechowego. bedzie ci się wydostawać zwłaszcza na zimnym silniku i tłumikach jak tłumik się rozgrzewa o woda paruje. zwłaszcza jak jeszcze masz LPG.
-

arek ryba - Members
Silniki benzynowe nie przepadają za obrotami poniżej 2000 także radzę Ci "przesunąć się" o ok. 500 obrotów 2000-3000... pozdrawiam
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
nic, wszystko jest ok.norbert napisał(a):Co robić ?
Produktem spalania beznyny w tlenie jest woda ( w postaci pary) i dwutlenek węgla. Reszta to drobiazgi jeśli chodzi o ilość.
Jeśli spaliny trafią do chłodnego jeszcze wydechu to na jego ściankach para wodna w nich zawarta się skrapla i jest "wypluwana". Wydech jest chłodny jeśli nie zdąży się jeszcze rozgrzać po rozpoczęciu jazdy,
nagrzewa się wolniej jeśli jeździ się delikatnie (warto czasem dać po garach w fazie przyśpieszania, oczywiście jak silnik już troszkę się zagrzeje), obecność katalizatora rownież powoduje że spaliny sa troszkę chłodniejsze i wydech wolniej się rozgrzewa.
Z Tego też powodu tłumiki szybcie rdzewieją od środka w autach niedogrzeanych i posiadających katalizator.
- pablomed
- Members
to chyba dobrze świadczy o stanie twojego katalizatora, spełnia swoją rolę
zwroc uwagę na nowe auta, prawie kazdemu kapie z wydechu
zwroc uwagę na nowe auta, prawie kazdemu kapie z wydechuMoje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
- Adi
kruger22, jak samochód bierze olej to z wydechu wylatuje charakterystyczny niebieski dym(kiedy zimny to przeplata się z parą,ale jest widocznie zauważalny) nie zależnie czy ciepły czy zimny. Można też poznać po charakterystycznym zapachu palonego oleju.
A wracając do tematu to tak jak wyżej-nie ma powodu do obaw wszystko jest tak jak należy.
Pozdrawiam
A wracając do tematu to tak jak wyżej-nie ma powodu do obaw wszystko jest tak jak należy.
Pozdrawiam
- Fasol
• Strona 1 z 1