Witam!
Ostatnio kupiłem nową [ używana ] maskę.
I są w niej, podgrzewane spryskiwacze, umnie w starej tego nie było.
I tu rodzi sie pytanie. można to bez ciągnięcia nowych przewodów gdzieś podłączyć / wgle jakoś to podpiąć )
Z tego co pamiętam (ale pewności nie mam) to szukaj w podszybiu od strony kierowcy. Ja tego nie miałem, ale gdzieś czytałem, że jakoś tam były wtyczki. A jeżeli jestem w błędzie to któryś z kolegów co ma taki bajer mnie poprawi.
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 263 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-10-27, 22:17
Wszystkie golfy po zdjęciu lewego podszybia mają wolną wtyczkę do podgrzewanych sprysków . Powinna byc koło silnika wycieraczek . Mój stary ubogi CL z 1993 też miał .
Tylko nie ciesz się za wczesnie . Na 95 % spryski potrzebowac będą reanimacji .
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-10-27, 22:28
Wtyczka jest schowana z boku podszybia od strony kierowcy. Zaraz obok ida gumowe przewody od plynu do spryskiwaczy. Wtyczke mialem podlaczona do instalacji. Trzeba bylo tylko dorobic swoja wiazke kostka-spryskiwacze. Napiecie pojawia sie po przekreceniu kluczyka.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wszystkie golfy po zdjęciu lewego podszybia mają wolną wtyczkę do podgrzewanych sprysków . Powinna byc koło silnika wycieraczek . Mój stary ubogi CL z 1993 też miał .
Tylko nie ciesz się za wczesnie . Na 95 % spryski potrzebowac będą reanimacji .
na samym silniku wycieraczek owszem i jest jakaś"wtyczka" ale nie pasuje
[ Dodano: 2011-10-28, 02:59 ]
Bradley napisał/a:
Wtyczka jest schowana z boku podszybia od strony kierowcy. Zaraz obok ida gumowe przewody od plynu do spryskiwaczy. Wtyczke mialem podlaczona do instalacji. Trzeba bylo tylko dorobic swoja wiazke kostka-spryskiwacze. Napiecie pojawia sie po przekreceniu kluczyka.
Ok, Sprawdzę!
Ale to znaczy ze one grzeją cały czas ? Czy mają jakiś wyłącznik termiczny?
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 263 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-10-28, 09:21
MTi napisał/a:
Czy mają jakiś wyłącznik termiczny
Mają taki niby termistor który zmniejsza podobno rezystancję pod wpływem niższej temperatury .
Im zimniej tym rezystancja mniejsza , płynie większy prąd i spryski grzeją . Im cieplej rezystancja się zwiększa i prąd przepływa minimalny więc nie grzeją .
Podobno
Uwaga przy reanimacji. Kategorycznie nie wycierać pastylek co najwyżej leciutko usunąć brud i nic więcej. Te elementy można własnie szybko uszkodzić. W elektronice one są zalane i do takiego kształtu byłem przyzwyczajony. Także uważać na ten wynalazek.
Szukałem takiego zamiennika, którego dobór jest problematyczny
Chłopacy.... Mam tam 1'dną wtyczkę która znajduje sie na silniku od wycieraczek. ale ma ona całkiem inny kształt.
To jest To.?
Trzeba ciąć ? : )
to trochę nie teges po ka cholerę robiliby inny kształt? xd
Wysłany: 2011-11-01, 11:20
MTi napisał/a:
nie jestem pewien
Wiązka to za mocno powiedziane Jest to kabel który ma na końcu dwie wtyczki podłączane do spryskiwaczy z drugiej strony ma jedną wtyczkę którą podłącza się do wolnej wtyczki w podszybiu .