Wysłany: 2012-02-03, 17:27 garazowa poprawa lakieru na dachu
witka forumowicze
mam sprawe
najpierw opisze co jest nie tak
dach w moim golfiku jest zmatowialy, mialem go na wiosne dac do malowania lecz sprawy zyciowe potoczyly sie inaczej i narazie musze z tego planu zrezygnowac
i tutaj rodzi sie moje pytanie
moze ktos ma jakis patent typu jakas pasta zeby go spolerowac i nastepnie pociagnac jakas politura czy woskiem zeby przywrocic mu choc troszke polysku??
myslalem zeby przeleciec go tempo a nastepnie politura do czarnych lakierow firmy Sonax lub Turtle
Raczej połysku nie zrobisz , ale wygląd trochę Pastą gruboziarnistą polerką trochę poprawisz
ten mat i jakiś wytrzymalszy wosk wetrzyj . Ale jak dobrze widzę na fotce to do bazy doszłeś i
na połysk zbytni nie licz . Pare razy udało mi się świeżawy bezbarwny przetrzeć
jeżeli to baza to raczej nic nie da jeżeli laks to polerka pasta farecla g3 bo 3m trochę za drogi jak tylko na dach i nie ma bata musi się świecić tylko polerka nie ręcznie a i jeszcze jedno to jest metalik czy perła bo na fotce wygląda mi na akryl
strzeliniasty, dziwnie to wyglada, jaby nie było klaru. Jesli go nie ma to nie ruszaj tego bo polerujac baze niczego nie uzyskasz, jesli to mocno starty klar to moim zdaniem pasta drobnoscierna bo zapewne jest juz go malo, a grubym ziarnem mozesz dotrzec do bazy.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
slavwek.ie, oki a po pascie moze cos a`la wosk czy politura do czarnych lakierow
Politura najczęściej "wyciąga" kolor i zabezpiecza lakier przed wpływem warunków atmosferycznych.
Obejrzyj najpierw dokładnie powłokę dachu, jeśli nie ma ubytku w klarze (odprysków) to warto by było zmatować najpierw papierem 2500 na wodę a następnie pastą.
Jeśli masz dostęp do maszyny polerskiej, to polecam:
http://allegro.pl/meguiar...2078250506.html
Można również nałożyć go ręcznie, ale lepsze efekty są po maszynie.