Wysłany: 2010-07-11, 10:13 Duży problem z drzwiami!
Witam! Wczoraj jakiś pajac skasował mi prawy bok samochodu, a konkretnie drzwi Oczywiście winnego brak. Moje pytanie jest następujące: Czy warto naprawiać te drzwi (jeśli tak to ile by to kosztowało), czy może lepiej kupić nowe?
Pojeździj po lakiernikach w twojej okolicy i popytaj się, ile by, za zrobienie czegoś takiego, chcieli.
Poza tym nawet jak kupisz drugie drzwi, to i tak będziesz je musiał pomalować, bo nawet, teoretycznie, ten sam kolor najprawdopodobniej będzie się trochę odróżniał.
Bardzo Ciężko jest trafić używane drzwi które będą miały identyczny odcień.
No w sumie masz rację, tylko że te drzwi trzeba będzie też wyklepać i pewnie wyszpachlować, bo są na nich spore wgniecenia których nie widać na zdjęciach, więc ciekawe czy nie będzie taniej kupić drzwi i je pomalować.
Tak jak napisałem wyżej. Zorientuj się ile wyniesie Cię naprawa i malowanie tych, a ile kupno i malowanie drugich drzwi.
Zobaczysz która opcja jest tańsza i tyle.
Przy niewielkiej różnicy, rzeczywiście warto kupić i pomalować drugie drzwi, ale jeżeli to będzie jakaś duża różnica, wydaje mi się, że lepiej jest poszpachlować stare i mieć problem z głowy.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-07-11, 17:27
Snejk18 napisał/a:
Tak jak napisałem wyżej. Zorientuj się ile wyniesie Cię naprawa i malowanie tych, a ile kupno i malowanie drugich drzwi.
Zobaczysz która opcja jest tańsza i tyle.
Przy niewielkiej różnicy, rzeczywiście warto kupić i pomalować drugie drzwi, ale jeżeli to będzie jakaś duża różnica, wydaje mi się, że lepiej jest poszpachlować stare i mieć problem z głowy.
no ale i tak będą całe do malowania
+ że to są drzwi a jak wiemy czasem drzwiami można coś walnąć a wtedy szpachel chrup
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 233 Skąd: FNW Nowa Sól
Wysłany: 2010-07-11, 18:24
Nowe drzwi i malunek ceny różne, nie szpachluj. Popytaj po lakiernikach, te już Ci nie posłużą. Ja tak zrobiłem z błotnikiem i jestem zadowolony. Pozdro.
Silnik: 1.8 ABS 90 KM Pomógł: 12 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 684 Skąd: PGO
Wysłany: 2010-07-13, 15:53
drzwi sie nie powinno szpachlowac bo drzwiami, trzaskasz itp, drzwi pracuja przez co szpachel bedzie pekac po jakims czasie rozejrzyj sie za uzywkami i malnij pod kolor
w bagażniku na tylnej belce masz naklejkę z kodem koloru
i jak masz oryginalny lakier to szukaj takich drzwi po kodzie i kolorze
spokojnie znajdziesz prędzej czy później, ładne w kolorze i do tego kompletne od 100 do 300 zł zależy jak trafisz
i zero malowania i kombinacji - tylko przekładka
i możesz odnieść korzyść - np jak masz korbki to szukaj z elektryczną szybą i elektryk ci w 20 min podłączy
z internetu to musisz być pewny kodu , ale lepiej pojeździć po szrotach i poszukać , przyłożyć do swojego samochodu i pomogą na miejscu gratis przełożyć ha ha
(powiem ci, że do bmw e36 dwoje drzwi i błotnik w kolorze kupiłem za 400 i z elektryką i żonka ma przy biegach guziczek do prawej szyby - tylko przekładka)
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-07-15, 10:43
Smolak napisał/a:
w bagażniku na tylnej belce masz naklejkę z kodem koloru
i jak masz oryginalny lakier to szukaj takich drzwi po kodzie i kolorze
tak tyle ,że jak auto ma juz swoje lata to lakier wyblakl i jak dobierze wedlug naklejki to bedzie sie róznic .Radze jechac z nowymi dzwiami do lakiernika i niech dobierze kolor to obecnego jaki jest na aucie.Wtedy nie bedzie róznicy.
pewnie , że lakier wyblakł
ale kupi drzwi używane czyli nie nowe gdzie też lakier wyblakł
szukaj spokojnie używkę ''idealną'' i zero dodatkowych kosztów (malowanie 200 zł)
[ Dodano: 2010-07-15, 13:38 ]
a te 200 ''zaoszczędzone''przeznaczyłbym na profesjonalne polerowanie całego samochodu i wtedy cały ''nowy''