Wysłany: 2008-01-14, 09:01 Drzwi od kierowcy - problem z zamkiem
Witam serdecznie. Szukałem , ale nic nie znalazłem na ten temat. Problem polega na otwarciu drzwi podczas mrozu. Kluczyk normalnie przekręcić można rygiel przy szybie się unosi .. no ale niestety . Problem ewentualnego przymarznięcia uszczelek wykluczyłem. Wchodząc do środka od strony pasażera też nic. Ale zauwazyłem że próbując otwierać od wewnątrz klamką w drzwiach pasarzera przy końcu ruchu klamki jest wyczuwakny opór ktury zwalnia tz. rygiel, natomiast w tych drzwiach tego zjawiska nie ma. Dzieję się tak tylko podczas mrozu. Czy macie jakieś doświadczenie z tym problemem? Proszę o radę. Serdecznie pozdrawiam. Mirek DAZE.
hmm dziwnie ze tylko w mrozie masz tak a napewn nie przymaraja uszczelki;/ one potrafia ladnie trzymac drzwi. A co sie dzieje jak juz raz otworzysz pozniej otwiera sie dobrze??
zwyczajnie uszczeliki trzymaja mozliwe ze są tłuste należy je przesmarować denarutatem albo czyms spirytuso-podobny (wykluczajac wodke bo szkoda ) moze tego nie widac ale pomoze
ewentualnie mozliwe ze w środku też ci w zamku coś przymarzlo psiknij tam też do środka odmarzaczem moze dostala tam sie woda np.podczas mycia
szkoda denaturatu hehe a tak serio kup sobie silicion w spray ja gdzies podawalem juz link bardzo dobry preparat jak i na uszczelki i jak i w zamki POLECAM
albo mały zestaw (3 in 1) za 9.99zl odmarzacz do zamków odrdzewiacz do srub w spray i preparat w spray do zamarznietych szyb wszystko to znajdziesz w BIEDRONCE
Koledzy uszelki wykluczyłem od razu. Silikon oczywiście . Jak już się otworzą to jest ok. Wydajem mi sie( choć nie znam budowy zamknięcia) że być może przyłapuje gdzieś stalowy rygiel i cięgła odpowiedzialne za otwieranie mogą się po prostu lekko naciągać bo nie są z byt grube. Tylko to mi przychodzi na myśl. Uszczelki mam cały czas posmarowane silikonem więc nie sądzę ża mogły by być one. Po jakimś czasie gdy auto w środku się zagrzeje z oporem ale z pewnością by odeszły a w tym przypadku po jakiejś można powiedzieć godzinie jazdy słychać lekkie ptyknięcie w drzwiach i można je otworzyć . Dobrze że to tylko te drzwi bo trochę głupio by to wyglądało gdybym wsiadał przez bagażnik. Silikon jaki posiadam...zresztą wszystkie kosmetyki do auta i do motocykla kupuje tylko K2 także... Dziwi mnie brak w klamce tego oporu który zwalnia rygle? Tylko jak odmarznie odrazu przy końcu ruch klamki idzie wyczuć ten lekki opór i drzwi się otwierają.
Dobrze myślisz kolego! Miałem taki sam problem, zawsze podczas mrozu zamarzały mi drzwi od pasażera ale ostatnio po umyciu zamarzły też od kierowcy i musiałem rano wsiadać tylnymi Odmarzły dopiero jak dojechałem do pracy. Nie miałbym tego problemu gdybym zrobił to co zawsze to znaczy: regularnie wpryskuje do zamka zwykły odmrażacz oraz spryskuje nim wewnętrzną część razem z zapadką oraz ten rygiel na słupku. Dokładnie spryskane te części eliminują ten problem. Trzeba to jednak powtarzać co jakiś czas. Możesz spróbować.
ja juz pisalem o podobnym problemie tez nie moglem otworzyc dzwi... ale jak otworzysz dzwi to przyzamku masz taki koreczek to go zdejmij i bedziesz mugl tam prysnac odmrazaczem ja przynajmniej tak zrobilem i jak narazie jest syper nawet przy 16 stopniowych mrozach dzwi sie otwieraly
Koledzy ? Jeszcze jedno pytanko. Co oznacza na wyświetlaczu licznika / TOTAL/ Mam przejechane 191.000 km więc może to związane jest z przebiegiem>? Dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam.
hehe slowo total oznacza rodzaj wyswietlanych danych...Masz TOTAL a jak przelaczysz to masz TRIP:)...TOTAL oznacza sume a TRIP wlaczasz zebys sprawdzic ile przejechales z punkt A do B np:)
_________________ ***************************** VW GOLF MK3 by STINGER