Witam, co polecacie do usunięcia takich ubytków? Jak na razie próbowałem pasty „tempo” i kredki koloryzującej ale nic nie pomogło, (odradzam kredki, strata pieniędzy), jeżeli ktoś zna jakieś dobre środki proszę o pomoc
piszemy tylko małymi literkami
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
drobne rysy i odpryski
Ostatnio edytowano 23 lip 2008, o 02:26 przez Mermit87, łącznie edytowano 1 raz
-

Mermit87 - Badacz tematu
Będę musiał spróbować, słyszałem ze bardzo dobra jest tez FARECLA G-3 tylko szkoda ze to jest dość drogie
. No ale jak już Tempo nie pomoże to chyba spróbuje z tym....
-

Mermit87 - Badacz tematu
farecla g3 jest dobra ale do tej pasty potrzebna jest maszyna polerska- najlepszy efekt a potem pasta nablyszczajaca a co do ceny to mozna kupic g3 w tubkach. jezeli juz robisz kredkami to polecam firmu turtlex mi pomogly na dwa trzy mycia
- ALIEN 33
- Czytacz
Moim zdaniem jeśli nazbiera się już kilka widocznych rys i odprysków to możnaby pomyśleć o zrobieniu zaprawki z lakieru dobranego po kodzie (znajdującym się najczęściej na wklejce w bagażniku). Koszt takiego lakieru za 100 ml to około 20-30 zł. Jednak robienie zaprawki jest dość żmudną czynnością i nie zawsze dającą oczekiwane efekty. Raczej chroni ona lakier przed wdaniem się korozji. Ale zawsze można po dokładnym umyciu i wysuszeniu auta spróbować nanieść niewielką warstwę lakieru na np. odprysk (pędzelkiem jakimś małym np) i po wyschnięciu spolerować jakąś pastą w tubce a potem umyć i nawoskować to miejsce. Gorzej jest z rysami. Sam mam podobny problem - podłużne rysy, bardzo cienkie, ze dojście punktowe farbą jest praktycznie niemożliwe. A kredka jak kolega powyżej pisał - starcza na 2-3 mycia i potem znów trzeba robić to samo.. jednym słowem z kredką syzyfowa praca. dlatego chyba lepiej jakoś pomysłowo spróbować z lakierem. Sam jutro biorę się za pokrycie tych rys lakierem i napiszę jak to wyszło i czy dało jakieś efekty oraz jak to robiłem
.
."Życie ciągle odwraca naszą uwagę: nawet nie mamy czasu zorientować się od czego." F.K.
-

HardcoreMusic - Berbeć
witam takie rzeczy jak np odpryski na przedniej masce bo pewnie kazdy z nas je ma najlepiej robic rozgryzionym koncem zapalki zrobic tzw pedzelek ja tak zrobilem efekt nie jest 100% idealny bo cos tam zawsze bedzie widac ale nie jest najgorzej pozdrawiam
marcin 77
- marcin77
- Czytacz
Podłącze się do tematu.
Pytanie, jak dokładnie umyć samochód przed taką czynnością? Bo co mi po kredce czy innym sposobie, jeżeli ja to nałożę na wosk. A udało mi się dobrze nałożyć wosk w czerwcu i do tej pory się trzyma, już 5 mycie a wosk jeszcze jak świeżo nałożony. Tyle że rysy zaczynają mi dokuczać, 3 takie większe i chciałem je pokryć kredką.
jakieś pomysły?
Pytanie, jak dokładnie umyć samochód przed taką czynnością? Bo co mi po kredce czy innym sposobie, jeżeli ja to nałożę na wosk. A udało mi się dobrze nałożyć wosk w czerwcu i do tej pory się trzyma, już 5 mycie a wosk jeszcze jak świeżo nałożony. Tyle że rysy zaczynają mi dokuczać, 3 takie większe i chciałem je pokryć kredką.
jakieś pomysły?
- kateb
- Berbeć
Przepraszam, ze długą nieobecność, ale złożyły się na to praca i problemy z komputerem. Zabrałem się (jak wcześniej pisałem) za zaprawianie rys i odprysków. Szczerze mówiąc zaprawienie cienkich rys jest praktycznie niewykonalne. Co do odprysków, to tak jak pisał kolega - końcówką zapałki można nanieść farbę na miejsca pozbawione lakieru właściwego. Z drobnymi rysami chyba po prostu trzeba nauczyć się żyć. odpryski pokryte farbą i np. zapałką wystarczyło przetrzeć po wyschnięciu pastą polerska, umyć miejsce nakładania farby i pokryć woskiem. Efekt dość zadowalający. pozdrawiam
"Życie ciągle odwraca naszą uwagę: nawet nie mamy czasu zorientować się od czego." F.K.
-

HardcoreMusic - Berbeć