logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: łaksiak
2009-02-26, 07:26
dobór lakieru
Autor Wiadomość
pablo_lebork 
Bboy PaBLo

Silnik: 1.8
Wysłany: 2009-02-25, 22:59   dobór lakieru

WItam wszystkich mam ogromna prosbe czy ktos moze ma taki kolor golfika doslownie caly moj tylko ja mam 3 drzwiowke http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any. jak w linku mam identyczny kolor kiedys dorabialem ale zgubilem nr a u mnie w aucie nigdzie nie moglem znalezc kolor jest identyczny jak ten co jest na zdjeciu i mam jescze jedne pytanko czy orzy dorabianiu lakieru istnieje mozliwosc nabicia go w spray moze ktos z uzytkownikow sie tym zajmuje to byl bym wdzieczny za odpisanie i mam nadzieje ze bysmy sie dogadali ... POZDRAWIAM I DZIEKI Z GORY ZA ODP

łaksiak 
..o losie jaki tu chaos

Silnik: AJM 115 ps
Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2009-02-26, 07:30   

może ten temat pomoże
:arrow: http://www.golf3.pl/topic...t4551.htm#32254
na oko mi się wydaje że to będzie LC4T ale nie wiem
a w mieszalni Ci nie dobiorą? myślę że bezproblemowo

A sprawdzałeś na wlepie w bagażniku :?:

Leito 

Silnik: 1.9 TDI 90KM [1Z]
Wysłany: 2009-02-26, 15:51   

Hmm w lakierni powinni Ci bez żadnego problemu dobrać... No ale jeszcze poszukaj na wlepce w bagażniku tak jak wyżej koleżanka pisze... ;)

[ Dodano: 2009-02-26, 15:52 ]
http://www.golf3.pl/topic...ighlight=wlepka

VW Golf MK3 1.9 TDI 90KM [1Z] by Leito

:!: Sprzedam sportowe sprężyny - http://www.golf3.pl/topic...mk3-vt18239.htm :!:

marko1967 
POMOCNIK

Silnik: 1.8 TDCI
Wysłany: 2009-02-26, 17:33   

łaksiak napisał/a:
A sprawdzałeś na wlepie w bagażniku
a jeżeli tam nie znajdziesz to poszukaj w książce z instrukcją obsługi tam też powinna byc tak wlepka powodzenia :-)

seb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-26, 17:47   Re: dobór lakieru

pablo_lebork napisał/a:
WItam wszystkich mam ogromna prosbe czy ktos moze ma taki kolor golfika doslownie caly moj tylko ja mam 3 drzwiowke http://www.allegro.pl/sho...2+wys%C5%82any. jak w linku mam identyczny kolor kiedys dorabialem ale zgubilem nr a u mnie w aucie nigdzie nie moglem znalezc kolor jest identyczny jak ten co jest na zdjeciu i mam jescze jedne pytanko czy orzy dorabianiu lakieru istnieje mozliwosc nabicia go w spray moze ktos z uzytkownikow sie tym zajmuje to byl bym wdzieczny za odpisanie i mam nadzieje ze bysmy sie dogadali ... POZDRAWIAM I DZIEKI Z GORY ZA ODP
zapytaj u zrodla czyli w firmie "MOTIP" potem poszukaj skepu gdzie cos takiego sprzedaja i zamow;), podobno jest to do zrobienia ( farba w sprayu pod kolor ) jakie koszty nie wiem:(

pawelek03576 

Silnik: 1,8 GL AAM+LPG
Wysłany: 2009-02-26, 18:03   

można nabić w spray ale wtedy farba nie będzie miała utwardzacza
kolega kiedyś zamawiał farbe w sprayu dwie puszki numery farby były takie same a odcienie inne (chyba MOTIP)

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2009-02-26, 19:32   

ja z doborem lakieru tez mialem sporo nieprzyjemnosci .dodam ze lakier miałem nabijany do puszki niby wszystko oki bo koles dał koncówke jak od pistoleta to dobrze sie malowało ale kolor nie zabardzo był ten sam co cale auto, jest róznica na grilu bo ta farba wlasnie malowalem grill :dobani:

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

duzy_przemo 
Kłamca

Silnik: z przodu
Wysłany: 2009-02-26, 23:15   

swatu napisał/a:
ja z doborem lakieru tez mialem sporo nieprzyjemnosci .dodam ze lakier miałem nabijany do puszki niby wszystko oki bo koles dał koncówke jak od pistoleta to dobrze sie malowało ale kolor nie zabardzo był ten sam co cale auto, jest róznica na grilu bo ta farba wlasnie malowalem grill :dobani:

A co ty się spodziewałeś od lakieru z puszki, wykończenia jak z fabryki. :lol: :wstyd:

Po 1. Przygotowanie powierzchni pod lakier to połowa sukcesu.
Po 2. W pojemniku ze sprayem jest uniwersalny rozcieńczalnik, który w gruncie rzeczy powinien być używany do malowania płotu. Rozcieńczalnik powoduje nierówne rozłożenie opiłek metalu (dających efekt metaliku) w lakierze bazowym, co powoduje zmianę odcieniu, a w przypadku akrylu powoduje że powłoka jest cały czas miękka.
Po 3. Przy lakierowaniu jest ważne kilka czynników min, szerokość strumienia, ilość warstw, ciśnienie robocze itd, w sprayu tego nie uzyskasz.
Po 4. Nawet nowe auta z fabryki o tym samym nr koloru różnią się ma na to wpływ wiele czynników, choć np to iż były malowane lakierem z góry lub z dołu pojemnika vel kadzi.
Dlatego w color boxach w mieszalniach, (to te kolorowe natryski) oprócz kolorów podstawowych występują tzw warianty.
Po 5. Nawet podczas lakierowania konwencjonalnego(pistoletem), malując dany element powinno się wykonać tzw przejcie, by wygubić różnicę pomiędzy nową a starą powłoką.
Po 5. Odłóż kasę i oddaj elementy do lakiernika :-)

Mój Mk3
http://www.golf3.pl/topic...zemo-vt9718.htm

No one expected the Spanish inquisition Monty Python and the Holy Grail

Adam20 
JBL Infinity

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2009-03-01, 12:21   

Według mnie farby w spreju to katastrofa. Kolega duzy_przemo, trochę za bardzo straszy a jak się już wystraszysz to nie dasz rady. Z doborem farby to odkręć klapkę z wlewu paliwa i idź do mieszalni i namieszają ci najbardziej zbliżony kolor bo idealnie to trudno trafić. Ja weźmiesz kolor oryginalny z numerka to będzie różnica między nowym a starym. I najlepiej malować cały element albo do listwy żeby nie kombinować z przejściem choć nie jest to akie straszne jak mówią.

Wojtass 

Silnik: 1,8
Wysłany: 2011-11-26, 11:22   

Jest możliwość nabicia lakieru do sprayu. Koszt takiej farby to nie więcej niż 46 złotych za 400ml. Są też gotowe produkty, np. Fast Finish, na którym można przełożyć kolory z palety Motip.

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-11-27, 09:24   

Wojtass, odkopów tematów sprzed 3 lat sie nie praktykuje :)

czarus21 
dużo gazu i sprzęgło od razu

Silnik: 1.8
Wysłany: 2011-12-12, 13:06   

sprayem to tylko można progi dobrze pomalować i miejsca gdzie to się nie rzuca w oczy to ogólnie kicha :dobani: nie polecam ale wiadomo profesjonalna robota kosztuje tak ze nie polecam spraya ale jak musisz to psikaj i powodzenia :super:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu