I mam 2 pytania.
Czy przy takiej ręcznej polerce można polerować 1-2 razy w roku ?
Czy po polerowaniu trzeba jeszcze raz myć samochód przed woskowaniem ?
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-08-24, 18:30
demson napisał/a:
Czy przy takiej ręcznej polerce można polerować 1-2 razy w roku ?
i to wg mnie max - te pasty polerskie są lekko ścierne, więc z czasem zetrzesz cały lakier
Cytat:
Czy po polerowaniu trzeba jeszcze raz myć samochód przed woskowaniem ?
nie ma potrzeby.
Ja używam wosku w płynie firmy PLAK na mokrą i suchą powierzchnię no i powiem, że 2-3 mycia wytrzymuje. Z resztą ja po każdym umyciu bolida zapodaję wosk.
U mnie jest niestety ten problem że po umyciu mam straszne zacieki. I nie pomagają żadne sposoby ( wycieranie do sucha, szampony samowysuszające itp.itd.) Dlatego chyba będe musiał lekko przelecieć tą pastą żeby pościągać ten syf.
Zacieki, od naszej polskiej twardej wody. Takzwane water spoty.
Przy wycieraniu do sucha robią się jescze gorsze smugi (zamiast kropek robi się porozmazywane)
Szampon samoosuszający http://allegro.pl/sonax-s...1186824897.html też nie zdał egzaminu. Na końcu po umyciu trzaba rozcieńczyć nakrętkę szamponu w 10l. zimnej wody i spłukać całe auto. Tylko że robi się piana a zacieki są porozmazywane.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-08-25, 16:23
Ja po spłukaniu auta wodą zaraz ściągam krople wody gąbką powleczoną irchą lub szmatą z irchy - zero zacieków, a przyznam, że u mnie w rejonie jest właśnie zbyt twarda woda - ten osad to wapń, który powoduje, że woda jest twarda i powstają zacieki.
Ja myje autko na myjni samoobsługowej, pod koniec mycia daje program "spłukiwanie końcowe", wtedy leci czysta destylowana woda bez minerałów i nie ma śladów białych plam Chyba większość takich myjni to ma. A zamiast woskowania używam politury Autoland, po pierwszym użyciu lakier był nie do poznania, auto jest cały czas czyste a od miesiąca tylko raz spłukiwałem go wodą