Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-08, 19:58
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego...ja rozumiem że chodzi o kasę ale w ten sposób dużo nie zaoszczędzisz bo opony "całoroczne" w lato szybciej się zedrą niż letnie a więc na zimę to juz sie nie będzie nadawało.W tej chwili znajdzie się pewnie kilku co stwierdzą że mają takie opony i jest ok ale to jest tylko oszukiwanie samego siebie...ja zrobiłem tak że zimówki kupiłem używane ale nie szukałem najtańszych tylko najlepszych więc z felgami wyszło po targach 500zł a kilka tygodni temu zakupiłem sobie letnie, nowiutkie korzystając z promocji - w porównaniu do cen na wiosnę zaoszczędziłem 40zł na jednej oponie
aha dzieki za odpowiedz a jaka firme polecacie mi sie wydaje ze Michelin jest superrr ja tak wlasnie zrobie kupie zimowki uzywane bo malo w nich sie jezdzi i szkoda kasy na nowe a letnie kupie sobie nowe hmm tylko jakiej firmy to polecacie?
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-08, 23:03
ja wziąłem barum brilantis i juz są z przodu a w wolnej chwili bravuris na tył. Znalazłem o nich sporo dobrych opinii a ile jest w tym prawdy to sie okaże...w tej chwili mogę tylko powiedzieć że są głośniejsze od poprzednich
Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 167 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2008-11-08, 23:05
popieram Continental rulez zimowe i letnie, mogę polecić z tańszych opony letnie Kumho Solus KH15 zakupiłem takie staruszkom do Volvo V40 i jak śmigałem na tym to spisywały się lepiej niż Michelin Energy
Jesli chodzi o kase to polecam nalewki nawet dobre firmy " PROFIL " mają zimówki, letnie i całoroczne wiec do wyboru mozna napisac i do koloru pod warunkiem ze wybierzesz kolor czarny
niepolecam kupowania używanych zimówek, opona jest zazwyczaj już dość stara i twarda, przez co się nie sprawdza, bywa ze zachowuje się gożej od letnich w zimę
Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 167 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2008-11-13, 21:42
Opona zimowa z tego co wiem to jak ma poniżej 4mm to już bardzo wiele traci, więc chyba nie opłaca się kupować tych co mają 5mm(nowa opona ma 8mm bieżnika) ale w zimę lepsza słaba zimowa od dobrej letniej . Teoretyczny dolny próg użytkowania opony to 1,6mm zazwyczaj jest oznaczony na oponie takimi powiedzmy "garbami" w rowkach odprowadzających wodę jeśli wysokość bieżnika zrówna się z tym oznaczeniem to jest do wymiany to tak zgodnie z przepisami