Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2008-11-12, 20:36
a czy ktoś jeszcze dokręca śruby w jakimś serwisie z odpowiednim momentem ? wątpie... w zależności od felgi czy blacha czy alus ... 100-110 Nm .... najlepsza zasada pistoletem pneumatycznym do oporu potem nasadzic klucz ... porzadna rurke kopnac pare razy stanąć he i jest przykręcone tak jak to robią w każdym serwisie i na każdej wulkanizacji ...
no ja się spotkałem iż w serwisie gdzie mi wymieniano opony koła były dokręcane kluczem dynamometrycznym z odpowiednią wartością momentu z tym że wtedy nie pomyślałem żeby zapytać pana z obsługi ile powinna ta wartość wynosić no ale dzięki za podanie wartości momentu
Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2008-11-12, 21:14
Nie sugeruj się tym co ja podałem bo to są wartości uśrednione dla aut z tego segmentu ... dla każdego samochodu są inne okreslone przez producenta do konkratnej felgi (rozmiaru itd) ...
Wysłany: 2008-11-13, 14:47
He no w sumie nie powinno pneumatycznym bo moze odprysnąć ... ale to chyba raczej w przypadku gdy ma się super odjechane felgi z allegro za 800zl .... 17 cali i jeszcze zdobione kamieniami bo i takie za te pieniądze można kupic he .... fabrycznej felgi oryginalnej np: VW nie połamiesz łatwo ... a te taniochy byle krawężnik i juz po feldze wiem bo oboje z bratem takie kupiliśmy i oboje w ciągu miesiąca załatwiliśmy po feldze