Siema wszystkim znających ten temat i proszę o pomoc.
Posiadam felgi 15" 6,5J są skręcane 3 częsciowe, muszę je samodzielnie odnowić, pytanie mam o kwestię rozkręcenia śrubek na rancie jaki to klucz i czy rodzielenie rantu od reszty jest trudny i wykonalny domowymi sposobami. Chcę wypolerować rant i pomalowac rotor, o lakierownaie i polerkę się nie martwię, ale potrzebuje wskazówki w kwestii rozebrania felgi
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Klucz do śrubek, to tzw. spline M8 lub M10 (rozmiaru nie jestem pewien, wygląda na M8 )
Rozkręcasz wszystkie śrubki a następnie za pomocą młota i kawałka drewna (lub gumowego młotka) tłuczesz od tyłu rantu, aż odskoczy. Podczas odbijania obracaj felgę co kawałek, aby szczeliwo puszczało równomiernie na całej obręczy.
Jak rant odskoczy, to podobnie postępujesz z rotorem.
Być może rant zejdzie razem z rotorem i zostanie ci zam bęben, wówczas sprawa troszkę gorsza, bo ciężej jest rozdzielić rant od rotoru, jesli odejdzie już z bębna.
Po rozbiciu trzeba usunąć resztki szczeliwa i przeszlifować (zabielić) powierzchnię przed ponownym składaniem.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Klej do szyb, silikon uniwersalny.
Ja zawsze uszczelniam silikonem, nigdy nie miałem przypadku nieszczelnej felgi. A i łatwiej jest później rozbić, jak wspomniał BialyUst
Silnik: aaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 410 Skąd: płock
Wysłany: 2012-02-09, 09:23
dokladnie silikon zwykly wystarczy ja tez teraz bede zmienial ranty i dam zwykly silikon w zeszlym roku byly rozbierane moje felgi do odnowienia i tez byl dany zwykly silikon i trzyma nic nie puszcza ale ja mam 2 tlg bbs rm