Witam
Mam mam mały problem z oponą.. otuż powstalo wybrzuszenie z boku opony dosc blisko felgi (aluminiowej jeśli to istotne).. srednica wybrzuszenia moze z 2 cm, opony (firmy sava) kupilem na poczatku tego sezonu wiec maja zaledwie pare miesiecy. Mam w zwiazku z tym pytanie jak moglo powstac i czy szykowac flote na nowe opony.. bo jak tak to teraz juz kupie jakies z wyzszej polki..
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
siemanko.masz nauczke.nigdy niezaluj kasy na tak wazne zeczy jak wlasnie opony, silnik lub miedzy innymi elektryka.jedz do wulkanizacji i zapytaj czy da sie to uratowac,jezeli nie sprzedaj komus te opony i kup jakies dobre.pozdrawiam.
bartolassi
-

Bartek - Badacz tematu
siema
szykuj kase na nowe opony bo z ta na ktorej masz wybrzuszenie jazda nie bedzie bezpieczna chyba ze ryzykant jestes
taka opona moze ci wybuchnac ze tak powiem podczas jazdy a jesli jeszcze masz ja z przodu auta to lepiej nie myslec co moze sie stac
wybrzuszenie to skutek wady fabrycznej opony - zawsze
chyba ze masz gwarancje to walcz o swoje
szykuj kase na nowe opony bo z ta na ktorej masz wybrzuszenie jazda nie bedzie bezpieczna chyba ze ryzykant jestes
taka opona moze ci wybuchnac ze tak powiem podczas jazdy a jesli jeszcze masz ja z przodu auta to lepiej nie myslec co moze sie stac
wybrzuszenie to skutek wady fabrycznej opony - zawsze
chyba ze masz gwarancje to walcz o swoje
-

Stealth - Members
najczęściej boczne wybrzuszenie powstaje na skutek uszkodzenia mechanicznego
czyli poprostu musiałes wjechac tą opona szybko w dość spory duł
jeśli posiadasz gwarancje to jedz do wulkanizacji i poddaj ja wymianie gwarancyjnej .... morze akurat wymienią za FREE czas takiej reklamacji to około 2 tygodni na ten czas dostaniesz inną nową opone tej samej marki i o takim samym bierzniku ..... jesli opona z wybrzuszeniem jest na przodzie to zmien ją na tył
powino to wmiare zlikwidować bicie opony i trzensienie kierownicy jesli takowe wstępuje
czyli poprostu musiałes wjechac tą opona szybko w dość spory duł
jeśli posiadasz gwarancje to jedz do wulkanizacji i poddaj ja wymianie gwarancyjnej .... morze akurat wymienią za FREE czas takiej reklamacji to około 2 tygodni na ten czas dostaniesz inną nową opone tej samej marki i o takim samym bierzniku ..... jesli opona z wybrzuszeniem jest na przodzie to zmien ją na tył
powino to wmiare zlikwidować bicie opony i trzensienie kierownicy jesli takowe wstępuje-

DJ Mays - Czytacz
Nieciekawie.. opona uległa uszkodzeniu na skutek uderzenia ew przy wjeżdżaniu na wysoki krawężnik.. więc oczywiście na reklamację nie ma co liczyć. Podobno zdarza sie to dość często także w tych oponkach z górnej półki.. trzeba będzie jeździć uważniej
dzięki za pomoc
pozdrawiam
dzięki za pomoc
pozdrawiam
-

white - Berbeć
no to chyba ze trafiles w takim razie na jakis felerny model - bo przeciez opony sa testowane na taka mozliwosc, mozna powiedziec ze sa katowane by wydusic z nich wszystko i by wyszly wszystkie niedorobki lub wady jeszcze zanim trafia do produkcji seryjnej - albo jest tez tak ze producent do konca nie zrobil jak trzeba i wypuscil opony takie by byly tanie ale niezbyt mozna powiedziec udane - wybrzuszenie na skutek uderzenia w kraweznik? jesli widac slad po uderzeniu to nie ma tematu ale jesli jest odwrotnie to juz nie wierze ze jest to wina walniecia opona - mogla by peknac albo sie w jakis sposob uszkodzic
czytalem raz o tym i z tego co pamietam to wybrzuszenia sa tylko spowodowane wadami fabrycznymi a to dlatego ze w gumie opony sa montowane - jak to nazwac - po prostu siatka taka z drutow czy czegos podobnego w celu wlasnie takim by opona mogla wytrzymac wlasnie takie uderzenia i wszystko inne a jesli montaz tej opony byl zrobiony niefachowo no to juz wiadomo czyja wina jest
takie jest moje zdanie na ten temat
pozdrawiam
czytalem raz o tym i z tego co pamietam to wybrzuszenia sa tylko spowodowane wadami fabrycznymi a to dlatego ze w gumie opony sa montowane - jak to nazwac - po prostu siatka taka z drutow czy czegos podobnego w celu wlasnie takim by opona mogla wytrzymac wlasnie takie uderzenia i wszystko inne a jesli montaz tej opony byl zrobiony niefachowo no to juz wiadomo czyja wina jest
takie jest moje zdanie na ten temat
pozdrawiam
-

Stealth - Members
jak mam być szczery to jakiś czas temu jechałem w nocy, z naprzeciwka ciągle nadjeżdżały samochody więc widoczność drogi nie byla zbyt dobra i wjechałem w jakąś dziure z prędkością ok 60/70 pewno wtedy sie uszkodzila.. tyle ze następnego dnia przy świetle dziennym obejrzałem felge i opone i nic nie zauważyłem.. może wybrzuszenie powstało po czasie..
-

white - Berbeć
Witam. Zeby nie zasmiecac to podlczam sie pod ten temat gdyz moje pytanie równiez dotyczy opony. Zauwazylem wczoraj ze na boku jednej opony znajduje sie male rozciecie, cos na dlugosc ze 3 cm i na glebokosc okolo 1 cm. W zwiazku z tym pytanie: Czy moge dalej jezdzic na tej oponie nie obawiajac sie ze moze ona szczelic w trakcie jazdy czy cos? Czy powinienem ja niezwlocznie zmienic? Prosze o odpowiedz. Dziekuje i pozdrawiam.
- Orzesio
- Berbeć
Witam.Panowie ka?de uszkodzenie opony z boku kwalifikuje gum? do wymiany.Wszelkiego rodzaju rozci?cia ( nie otarcia ) bardzo opon? os?abiaj?.Nie polecam naprawy a tym bardziej jak to zaleci? kolBartek, wcisn?? komu? felern? opon? 

-

Mayk - Badacz tematu