Wysłany: 2011-10-24, 20:24 Problem po zamianie felg aluminiowych na stalowe
Witam.
Jestem tu nowy. Drodzy koledzy posiadam VW 3GT z 94r. Na tą chwile mam założone felgi aluminiowe BBS 4x100 oraz opony o rozmiarach 175/50/15 z dodatkowymi wstawkami poszerzającymi. Dziś postanowiłem pomyśleć o nowych oponach. Znalazłem opony 13x70 oraz felgi stalowe 13 z otw. 4x100.
Po założeniu okazuje się że felgi stalowe nie wejdą na swoje miejsce gdyż klocki hamulcowe są za duże (?). Moje pytanie tworzy się tu iż gdy posiadam aktualnie założone koła w pełni wypełniają i nie trą. Czy muszę szukać felg stalowych i opon o rozmiarach tych aktualnych?
Silnik: Lezy na Palecie Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 1379 Skąd: GSL
Wysłany: 2011-10-24, 20:49
opony nie maja nic wspulnego w tym wypadku z tarcza tu chodzi i sama obrecz koła czyli w twoim wypadku 15 masz aluminium a stalowke masz 13 i ta stalowka jest za mała poprostu do twojego auta musisz szukac stalowych 14 najlepiej od golfa i ci wejdzie normalnie
Co dziwne panowie w wulkanizacji tylne koło mogli założyć lecz pierścień wewnątrz nie pozwalał docisnąć do końca felgi, natomiast z przodu w ogóle nie wchodzi.
W sumie racja. A kolega jakich stalówek używa? Warto mi zakładać zimówki na felgi aluminiowe które już posiadam czy starać się włożyć ten sam rozmiar z stalówkami?
Silnik: Lezy na Palecie Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 1379 Skąd: GSL
Wysłany: 2011-10-24, 21:15
jak masz opcje kupic stalowki z zimowkami to lepiej kup bo alu troche szkoda na ta sul nasza na drogach w PL ja na zimowkach nie jezdze wogule bo ja autem w zime nie wyjezdzam ale zimowki posiadam umnie akurat jest inaczej bo ja mam wieksze tarcze i zaciski i 15 wchodzi ledwo co jest ok 2 milimetrow miedzy zaciskiem a felga