Silnik: 1,8 ABS Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 235 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2009-09-17, 20:41
Procent, przygotuj się na ciężką przeprawę jeśli papierami będziesz docierał i zarezerwuj sobie duuuużo czasu ja bym się drugi raz tego nie podjął i wolał oddać do piaskowania. Przebarwienia i wżerki przy solidnej polerce znikną
Jak felga będzie już przygotowana, czyli pozbawiona wżerów, rys, otarć i innych syfów zaczynamy szlifować felgę papierami na mokro. Zależy od jakiego na sucho się zaczyna, ale mniej więcej tak: 240, 360, 500, 800, 1000, 1200, 1500 i jak masz chęci to i wyżej.
ja jechałem dalej, czyli 2000 i 2500. A zaczynałem od środka do ściągania lakierów REM-LAK, potem jak lakier bezbarwny na feldze zrobił się jak kisiel to go usunąłem i zaczynałem od papieru 600, 1000, 1500, 2000, 2500. Gdzie były ślady od krawężników to jechałem papierem 320.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-03-29, 04:46
Koledzy mały odkop
Jak się mają wypolerowane ranty i ich lakierowanie?
Pytam, bo poprzedniego lata już miałem dość czyszczenia rantów co tydzień z wżerków od klocków hamulcowych itp. innych baboli.
Obecnie wszystkie felgi przygotowuję do malowania.
Zakupiłem srebrną bazę o grubej granulacji ziarna.
Pierw środek felg przejechałem papierkiem 600, aby zmatowić pod bazę, a rant zacząłem od papieru 1500, potem pojadę 2000, 2500 i 3000.
Teraz pytanie:
Jeżeli przejadę ranty pastą do polerowania metali (taką z allegro), ranty potem odtłuszczę z wosku, który jest zawarty w paście to klar będzie się tego trzymał?
Czy zakończyć pracę na papierze 3000 i tak pozostawić, aby nie tłuścić rantów?
Poprostu ranty chciałem zabezpieczyć klarem, tylko nie chcę za 2 miechy dawać znów do kolegi lakiernika w celu ponownego malowania.
Kolega jest lakiernikiem od 10 lat i wg mnie zrobi to dobrze, ale czy klar na rantach nie będzie się łuszczył?
Podpowiedzcie proszę jak działać dalej.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.6 75km AEE Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 03 Mar 2011 Posty: 85 Skąd: wejherowo
Wysłany: 2012-01-09, 16:30
prezesik25 napisał/a:
Koledzy mały odkop
Pytam, bo poprzedniego lata już miałem dość czyszczenia rantów co tydzień z wżerków od klocków hamulcowych itp. innych baboli.
......
do alu w kazdej postaci czy to polerowane czy nie, klocki i tarcze firmy ATE lub TEXTAR
jedne i frugie to jedna fabryka Ate troche tańsze, a textar uzywa sie do pierwszego montażu.
troche kasy wydać raz i problem pylenia znika.
ps. wyzsza cena nie oznacza że klocki sie nie zużywają, ale efekt najlepsze hamulce jakie mogą być,
textary wytrzymują do 60tysi(zalezy od kierowcy oczywiscie)
A po mojemu to jak polakierujesz polerowany element to juz nie bedzie świecił jak psu jajca, moim zdaniem pomysł słaby, chyba że nie chce Ci sie raz na jakiś czas przelecieć szmatką z pastą polerki
Silnik: 1.6 AEA & 1.4 ABD Pomógł: 3 razy Wiek: 27 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 1786 Skąd: ...WPN...
Wysłany: 2012-01-10, 10:06
polakierowana polerka nie odda takiego efektu jaki powinien byc ja mialem same ranty w poprzednim mkIII w polerce i zaopatrzony bylem tylko w paste automax i szmatke i to wszystko teraz mam rh cup 2 sztuki sam rant i tez woze ze soba ten zestw + plyn to mycia alufelg i daje rade
Silnik: dwa zero AGG
Wysłany: 2012-01-10, 16:48
Daniel1886 napisał/a:
prezesik25 napisał/a:
Koledzy mały odkop
......
do alu w kazdej postaci czy to polerowane czy nie, klocki i tarcze firmy ATE lub TEXTAR
jedne i frugie to jedna fabryka Ate troche tańsze, a textar uzywa sie do pierwszego montażu.
troche kasy wydać raz i problem pylenia znika.
ps. wyzsza cena nie oznacza że klocki sie nie zużywają, ale efekt najlepsze hamulce jakie mogą być,
textary wytrzymują do 60tysi(zalezy od kierowcy oczywiscie)
nie zgodzę się, kupiłem ATE i strasznie pylą, biała fela plus polerowany rant i po tygodniu całe czarne, z czasem oczywiście to znika ale pierwsze 1000km porażka
ATE germany a nie jakieś italy gdzie robią masówkę, podobnież ATE to tylko technologia a produkcja to już na prawdę w dziwnych krajach się robi..
_________________ 20 JAHRE by RASTAmaniek czyli "stare ale JAHRE"