Wysłany: 2008-11-26, 22:07 Otarty rant na alufeldze
Witam
To jest chyba mój pierwszy post w tym dziale i jako że to nie moja działka to mam kilka pytań (jeśli bedzie potrzebne foto to zrobie):
1. Mam na rantach alufelgi lekkie otarcia takie jak powstają na wskutek otarcia się o krawężnik. Jak to można wyrównać i pomalować aby nie było widoczne z bliska? Jakiś kit + srebrna farba czy ja? A czy jak bede malował to musze całą? Jaka farba i jaki kit jak już by to miało tak wyglądać.
2. Potrzebuje jakieś sprawdzone sposoby aby wyczyścić sobie aluski (w szczególności te co były na przodzie ten osad ze szczenek hamulcowych ) i oczywiście czym je nawoskować lub napastować no chyba że coś innego mi jeszcze polecicie.
wsumie to nie wiem jak to wyglada.
jesli tylko same zarywoaania to spolerować, jesli już jakies kratery są, to całkowite spolerowanie rantu + malowanko.
A tak na marginesie to trza uwarzać jak sie parkuje
Uważam ze bez kitu bo napewno odpadnie z felgi.
przeszlifować wyrównać papierem zeby nie było dziur i nierówności i zadziorów i pomalować pod kolor.Ale nie wiem czy dopasujesz taki lakier...
na osad z klocków to jakiś preparat typu Felix z K2 ten sam producent co Tempo pasta, ewentualnie spolerować na mokro dobrą pastą 3M albo Farecla G3.
albo jak masz niezbyt mocno przyschnięty ten osad to myjka ciśnieniowa i aktywna piana, ja tak umyłem swoje fele do przechwywania na zime zeszło wszystko.
Jak znacie jakiś dobry lakier do felg alu to podeślijcie link przyda się
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT
Adi [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-26, 22:22
jesli tak to mozesz podziałac z pastami tak jak pisze Fasol.
Do czyszczenia alu polecam srodek Forlega w plynie. Jest z domieszka kwasu obojetnego dla aluminium i jego stopow. Schodzi osad z klockow oraz asfalt. Efekt moim zdaniem bdb.
Jesli chodzi o obdarcia na rancie ja u siebie w LM'ach lekko wyrownalem srednim papierem, potem drobnym. Po lakierowaniu proszkowym nie wiedzialem sam gdzie byl ubytek. Wszytsko zalezy od stopnia uszkodzenia.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Silnik: pracuje Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 69 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-11-26, 22:42
marcinkoz2910, co do kwesti czyszczenia felg , moja rada jest taka tak samo jak o auto jak i o fele dba sie na bierząco wiec wtedy nie ma mowy o zapuszczeniu......ja tam osobiscie nie mam problemu z felami ciepła woda ludwik gąbka i wioo jak nówki sztuki
jak głęboka rysa, to sam tego nie zrobisz, musisz jedchać do dobrego wulkanizatora, który zajmuje się renowacją felg aluminiowych i on ci uzupełni ubytki