To tak samo jakbyś zalozył spodnie z rozporkiem przy kolanach a normalne spodnie, ciekawe w ktorych spodniach szybciej byś się zmeczył, albo inaczej buty wieksze i szersze niż Twój rozmiar
Z tym spalaniem to chyba nie do końca, wszystko zależy od tego jaką oponę się dobierze. Jeśli zwiększymy rozmiar z 14" na 15" ale odpowiednio damy mniejszy profil opony, to de facto średnica całego koła będzie taka sama, więc chyba spalanie będzie podobne?
Warunek taki że jeszcze szerokość opony na feldze 15" musi być taka jak w 14", mylę się?
Warunek taki że jeszcze szerokość opony na feldze 15" musi być taka jak w 14", mylę się?
I jak to będzie wyglądało?? To już chyba lepiej poświęcić ten litr paliwa dla zyskania wyglądu. Ja zimą miałem 14(nie pamiętam dalej, ale na pewno była węższa od 15) a latem 15/195/50 i zużycie paliwa bez zmian
Ostatnio zmieniony przez GOLF III 1.8GT 2012-01-24, 12:28, w całości zmieniany 1 raz
14" na feldze wygląda jak balon. 15" niby jest o ten jeden cal większa, więc i ładniej się prezentuje. Różnica w spalaniu jest niewielka, więc można popróbować.
I jak to będzie wyglądało?? To już chyba lepiej poświęcić ten litr paliwa dla zyskania wyglądu. Ja zimą miałem 14(nie pamiętam dalej, ale na pewno była węższa od 15) a latem 15/195/50 i zużycie paliwa bez zmian
Ba... nawet i 3 litry paliwa można poświęcić, jeździłem na profilach 30 i 35 więc nie musisz o wyglądzie mi mówić. Chodzi o to że zwiększenie felgi nie zawsze wiąże się ze wzrostem spalania. A nawet jak kolega zachowa średnicę koła to wizualnie 15" zawsze będzie lepsze niż 14"
Silnik: 1.6 75km AEE Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 03 Mar 2011 Posty: 85 Skąd: wejherowo
Wysłany: 2012-01-24, 16:06
no widze ze kwestia spalania mocno wam na sercu lezy.
moim zdaniem na 14" masz wyzszy profil i przy tym wiekszy komfort jazdy po nierównej drodze natomiast 15" ładniej sie prezentują ale po zastosowaniu odpowiedniego profilu i szerokości opony spadek komfortu jest nieznacznie odczuwalny.