logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to jest możliwe?
Autor Wiadomość
Kaszub 

Silnik: 1,4
  Wysłany: 2008-11-28, 20:47   Czy to jest możliwe?

Witam. W zeszłym tygodniu zmieniłem opony letnie15 na zimowe14 i auto zaczeło ściągać na prawą strone. Cała operacja została przeprowadzona w zakładzie wulkanizacyjnym. Następnego dnia pojechałem z reklamcją do zakładu i tam mi powiedzieli że muszę ustawić sobie geometrię kół!!! Dziwi mnie to ponieważ na letnich nowych oponach auto jechało prosto! Zaznaczam że koła zostały dobrze wyważone na wyważarce a ciśnienie w oponach jest takie same. Czy to jest możliwe aby przy zmianie kół zmieniła się przez to geometria :-/ A tak przy okazji jakie dajecie cisnienie do 14 na zimę!

morsdicti 
vwgolf3.pl

Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS
Wysłany: 2008-11-28, 21:19   

To nie jest możliwe .... bo niby jak ? prędzej krzywa felga albo coś w tym stylu albo źle przykręcona, może został jakiś plastik od poprzedniej felgi gdzieś na czopie czy coś (ten adaptator taki, dystans) bo mi np: został ale jeżdze z nim do tej pory he bo na 4 kołach został ten plastikowy dystans he i jest dobrze :) Geometria mogła się też zmienić np: może w jakąś dużą dziurę wjechałeś ? Jak masz stare koła zarzuć je na moment na auto i zobacz czy ściąga .... po co wydawać 50-100zł za ustawienie geometrii ...

Zdjęcia na www.vwgolf3.pl

hellmut1 

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2008-11-28, 21:19   

ja daje na przód 2,4a na tył 2,2 mi po zmianie ściąga na lewo też się wybieram na geometrie letnie opony na pewno się już przydarły i dlatego auto prowadziło się prościej

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-11-29, 00:04   

Wymieniałem w zeszłą sobotę, przejechałem w lecie ponad 14 000 km (też się musiały zetrzec) i nie ma różnicy letnie/zimowe - coś jest nie tak z tą wymianą!

hellmut1 

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2008-11-29, 09:59   

Zico63, nie łapiesz Ty masz dobrze ustawioną geometrie i nie ma różnicy,ja i kolega nie mamy ustawionej w skutek czego opona nie zużywa sie równomiernie tylko zdzira sie jeden bok opony

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-11-29, 14:32   

No zdaje się że pomyliłem skutek z przyczyną.
Geometria najpierw, dalej jak zła geometria to oczywiście zetnie oponę a jak zetnie to ściąga i objaw jakby była zła geometria, i tak w kółeczko.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu