Witam. W zeszłym tygodniu zmieniłem opony letnie15 na zimowe14 i auto zaczeło ściągać na prawą strone. Cała operacja została przeprowadzona w zakładzie wulkanizacyjnym. Następnego dnia pojechałem z reklamcją do zakładu i tam mi powiedzieli że muszę ustawić sobie geometrię kół!!! Dziwi mnie to ponieważ na letnich nowych oponach auto jechało prosto! Zaznaczam że koła zostały dobrze wyważone na wyważarce a ciśnienie w oponach jest takie same. Czy to jest możliwe aby przy zmianie kół zmieniła się przez to geometria A tak przy okazji jakie dajecie cisnienie do 14 na zimę!
Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2008-11-28, 21:19
To nie jest możliwe .... bo niby jak ? prędzej krzywa felga albo coś w tym stylu albo źle przykręcona, może został jakiś plastik od poprzedniej felgi gdzieś na czopie czy coś (ten adaptator taki, dystans) bo mi np: został ale jeżdze z nim do tej pory he bo na 4 kołach został ten plastikowy dystans he i jest dobrze Geometria mogła się też zmienić np: może w jakąś dużą dziurę wjechałeś ? Jak masz stare koła zarzuć je na moment na auto i zobacz czy ściąga .... po co wydawać 50-100zł za ustawienie geometrii ...
ja daje na przód 2,4a na tył 2,2 mi po zmianie ściąga na lewo też się wybieram na geometrie letnie opony na pewno się już przydarły i dlatego auto prowadziło się prościej
Wymieniałem w zeszłą sobotę, przejechałem w lecie ponad 14 000 km (też się musiały zetrzec) i nie ma różnicy letnie/zimowe - coś jest nie tak z tą wymianą!
Zico63, nie łapiesz Ty masz dobrze ustawioną geometrie i nie ma różnicy,ja i kolega nie mamy ustawionej w skutek czego opona nie zużywa sie równomiernie tylko zdzira sie jeden bok opony
No zdaje się że pomyliłem skutek z przyczyną.
Geometria najpierw, dalej jak zła geometria to oczywiście zetnie oponę a jak zetnie to ściąga i objaw jakby była zła geometria, i tak w kółeczko.