witam mam w planie na lato zalozyc do mojego vw BBS 16' z oponami 205/50 i slyszalem ze mi bedzie mulić mojego gofra 1.4 60hp i ze będzie więcej palił jest to prawda? dodam ze teraz w lato jezdzilem na 14 stalowych
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-11-29, 15:27
czym wieksza felga tym mniejsze spalanie na trasie, nie wiem jak to w miescie wyglada. Opona za szeroka na ten silnik, bedziesz czuł wiekszy opor przy ruszaniu
Silnik: pracuje Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 69 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-11-30, 13:29
aquadigio18, ja jezdze na 16 i powiem Ci ze z reguły 1.4 nie nalezy do wyscigowek , ja wyszłam z założenia skoro i tak nie jezdzi to postawie na wyglad. Na zime mam 14 to skok o 2 numery ale jakos nie przywiązuje do tego uwagi ta różnica mi sie zaciera.....czyli tzn latem nie pamietam jak jest na zimówkach zimą jak jest na letnich . Myśle ze to indywidualne podejscie jak masz ochote zakładaj.
Aha jeszcze jedna sugestia..... teroretycznie 205 są ciężkie ja planuje zmienić na 195 o ile to coś pomoże przy 205 drążki uwielbiają sie sypać.
Ogolnie temat rzeka wypadalo by zadac pytanie jakie zawieszenie , jakie cale koła itp.
Ale gdzie taki balon ? Jak już chcesz założyć 16 to wnioskuję, że zależy Ci na wyglądzie. Skoro zależy, to szukaj normalnej opony 195/45 lub 195/40. Zależy jaka szeroka felga.
opona napewno bedzie 195/50 góra 45 nie na nasze drogi panowie no nie czarujmy sie aha niewiem jak wy do swoich gofrów ładujecie te 16ki byłem na przymiarce i nie ma opcji zeby taka aluma wlazła na przód! dodam ze fabryczny zawias takze chyba bedzie 15:(
profil 45 się mieści na baaardzo dużej glebie i to bez najmniejszego problemu. To wszystko zalezy. jak dasz 205/45 to bedzie wiecej miesa niż 195/45... wszystko zależy od felgi...
pewnie ze sie mieszcza. wiem bo sam mam takie dokladnie 205/45/R16 na obnizonym zawieszeniu dosc sporo... mysle ze mniejszy profil niz 40 nie ma kompletnie sensu wkladac. ja sie mecze cholernie na 45 z betonowym zawieszniem hehe mysle ze moze z 3 na 20 osob by odpowidala taka jazda ale za to ja jakas ladniesza droga to nie zamienilbym tego auta na zadne inne zwlaszcza na kretych rownych trasach (odziwo sa takowe w polsce ) tyle ze na koleinach trzeba uwazac strasznie bo lubi szarpac kierownica... obecnie mam na przodzie zimowki 185/60/R14 i roznica jesli chodzi o komfort jest straszna no i czuc ze auto sie lepiej zbiera zwlaszcza na starcie... co do spalania to jakos super nie odczowam tej roznicy zbadam to dokladniej jak wroca alu na przod pozdro