logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: swatu
2010-09-12, 05:53
Ugięta felga- dorga prawna do odszkodowanie
Autor Wiadomość
matias31 

Silnik: Diesel 1.9 tdi
  Wysłany: 2010-09-11, 20:02   Ugięta felga- dorga prawna do odszkodowanie

Witam jadąc zadowolony na miasto ok 55km wpakowałem się w dziurę i to nie małą :shock: przecięło mi opone i ugięło felgę na dodatek zginął też kapsel z niej :-| Super taka droga i żadnego oznaczenie wyszedł koleś mieszkający na przeciwko i powiedział że nie jestem pierwszy dziura jest od tygodnia :-o . Postanowiłem zadzwonić po policje zobaczyli to wszystko uszkodzenie dziurę i spisali w notesie i powiedzieli że mam się zgłosić po protokół i ubiegać się o odszkodowanie. Mam 2 świadków kierowce przede mną i "sąsiada dziury". Są jakieś szanse że uzyskam jakieś odszkodowanie jak to wygląda??
ehhh polskie drogi :cry:

Ryjek 

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2010-09-11, 20:14   

tak, bezproblemu idzie kase odzyskac. gminy nawet maja kase na takie odszkodowania ale chyba nie obedzie sie bez drogi sadowniczej

matias31 

Wysłany: 2010-09-11, 20:21   

Z tego co się dowiedziałem to mam odebrać to zaświadczenie i pojechać do zarządu dróg i pewnie wtedy wszystko wyjdzie. Ale znając Polskę to niewiem jak to będzie. Prostowanie felgi ok 100zł do tego 2 opony na przód także ciekawie się robi. Uda się wyjść chociaż na 0?

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2010-09-12, 05:56   

matias31 podczas takiego zdarzenia lepiej wezwac policje i wszystko spisza porobia fotki ,i to beda dowody w sprawie o odszkodowanie.skoro policja była i masz swiadkow to o zwrot pieniążkow mozesz byc spokojny.Jesli były by jakies z tym problemy zawsze przysluguje ci prawo do odwolania sie do decyzji jaka wyda gmina.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

matias31 

Wysłany: 2010-09-12, 07:55   

Fotki policja mi kazała samemu zrobić przyjechać na drugi dzień i zmierzyć dziurę (1m*1,5 a wysokość 10cm :-o ) nie byłem pierwszy to jest na takim wąskim łuku że nie możliwe jest minąc się z samochodem z naprzeciwka nie wpadając w nią tylko fosa zostaje też mi wybór :zalamany:
Ok uszkodzona felga do prostowania opona rozcięta mogę się domagać wymiany kompletu bo jak to jedną wymieniać :-P
Napraw mam dokonać sam i przedstawić im faktury, czy dostanę z góry kasę na oko
Jak to z tym wszystkim jest ;/

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2010-09-12, 14:21   

Idziesz do "wlasciciela" drogi i wtedy wszystko co dostales pokazujesz (od policji itp.)

Co do odszkodowania to dostaniesz zwrot za opone ale nie za nowa tylko odejma od ceny nowej amortyzacje (czyli jak jezdziles nia np. dwa lata i jej bieznik byl slaby to dostaniesz bardzo malo, nigdy nie dostaniesz kasy za nowe opony)

matias31 

Wysłany: 2010-09-12, 20:18   

czyli jakby nie patrzył będę w plecy ;/

BialyUst 
Grupa Pomorska

Silnik: Lezy na Palecie
Wysłany: 2010-09-12, 20:25   

raczej tak ale czesc $ odzyskasz

matias31 

Wysłany: 2010-09-15, 11:30   

Ok byłem w urzędzie dróg powiatowych zawiozłem im notke policyjną wraz ze zdjęciami. Kazali mi się umówić z takim panem żeby zobaczyć tą dziurę i tak byliśmy on spisał wszystko i dał mi drugą notatkę którą też musiałem im zawieść :lol: Nie byłem pierwszy był też tam pan który na tej samej dziurze rozwalił felgę opone i amorka :-o to teraz pewnie muszę czekać oni mają to wysłać tam gdzie mają drogi ubezpieczone (interisk) a ja mam czekać ciekawe jak długo i po co ;p

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2010-09-15, 11:53   

matias31 napisał/a:
a ja mam czekać ciekawe jak długo i po co
no to zależy od tego goscia co bedzie z toba ogladal ta dziure .w zalenosci od tego jak szybko rozpatrza sprawe ,biorac pod uwage rodzaj uszkodzen ,powinienes dostac zwrot pieniedzy.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

gluszek 

Silnik: A4 1.9TDI
Wysłany: 2010-09-15, 15:23   

jak ja miałem wypadek to było w nocy i dostałem takiego strzała w przednie koło że poszło gdzieś w pola to nie chcieli mi tego uwzględnić, rzeczoznawca powiedział że felg nie bierze pod uwagę i zostałem z trzema... Porąbane to jest, no miałem komplet ładnych felg, nagle jakiś głupek wali mnie w bok i nie mam felgi, a ubezpieczeniówka mi za to nie zwróci... Ani felgi ani pieniędzy na nowe...

Przykład trochę inny niż u kolegi, ale warto o tym wiedzieć...

matias31 

Wysłany: 2010-10-04, 17:41   

Coś tam ruszyło był taki Pan na oględzinach stwierdził ze felga do wywalenia (da się wyprostować) opona też i zbieżność profilaktycznie oczywiście wszystko - koszta amortyzacji :-| mam nadzieję że prostowanie się wróci bo opony i tak do wywalenia ;p dostałem kwestionariusz o zawiadomieniu o szkodzie (4 kartki A4) i mam go uzupełnić w przeciągu 7 dni i go odesłać a oni wycenią szkodę. Także zobaczymy jak to będzie będę na bieżąco uzupełniał temat może komuś się przyda :hyhy:

Fabri 

Silnik: 2.8 Vr6 Syncro
Wysłany: 2011-01-03, 19:16   

Kolego Może napiszesz jak ta sprawa Się skończyła ?

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu