ja tak zrobiłe4 lata temu
przepisy się zmieniaja wiec moge sie mylic pozdrawiam
wypadałoby sprawdzic najpierw a nie odrazu pisac... no albo napisac ze tak bylo 4lata temu bo wprowadza sie innych w błąd... sam sie przestraszylem he ze nie bede mogł sprzedac
no ja tez ale naszczescie przepisy sie zmieniają a ludzie mylą he he he
K@mil skoro przerabiałeś i nikt się tego nie czepia to widocznie i tak może być, nie będę się sprzeczać, moje info to tok myślenia znajomego notariusza, a normalne, że wedle ich mniemania wszystko winno być wpisane notarialnie, za to biorą kasę
_________________ ...i love Golf...
.:: MÓJ KOCHANY KOPCIUSZEK ::. Jeśli choć jedną dobrą myśl wniosłeś do czyjegoś umysłu,jedno dobre uczucie zaszczepiłeś w czyjeś serce,jedną chwilą szczęścia rozpromieniłeś smutne szare życie,SPEŁNIŁEŚ ZADANIE ANIOŁA NA ZIEMI!
że wedle ich mniemania wszystko winno być wpisane notarialnie, za to biorą kasę
sprawdzialem co mowi prawo...
Kod:
Umowa darowizny samochodu (lub jego części) powinna zostać co prawda zawarta w formie aktu notarialnego (forma ta jest przewidziana dla oświadczenia darczyńcy), jednakże umowa sporządzona w zwykłej formie pisemnej stanie się skuteczna, jeśli przyrzeczone świadczenie zostanie spełnione. Nie jest więc konieczne sporządzanie aktu notarialnego, jeśli darowizna zostaje od razu wykonana. Zwrócić też należy uwagę, że stroną umowy muszą być po jednej stronie obdarowany, a po drugiej wszystkie osoby figurujące w dowodzie rejestracyjnym. W przypadku takiej umowy należy ją także zgłosić we właściwym urzędzie skarbowym i dopełnić obowiazku podatkowego (podatek od spadków i darowizn). Dopiero po dokonaniu tych czynności można udać się do urzędu gminy (miasta) w celu dokonania zmian w dowodzie rejestracyjnym.
Ostatnio zmieniony przez K@mil 2009-05-23, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
.:: MÓJ KOCHANY KOPCIUSZEK ::. Jeśli choć jedną dobrą myśl wniosłeś do czyjegoś umysłu,jedno dobre uczucie zaszczepiłeś w czyjeś serce,jedną chwilą szczęścia rozpromieniłeś smutne szare życie,SPEŁNIŁEŚ ZADANIE ANIOŁA NA ZIEMI!
no no takie rzeczy trzeba sprawdzac bo pozniej Komornik zapuka haha i wezmie kompa ... czasem darowizna jest tak mala ze notariusz jest drozszy ... np. opony zimowe do malucha haha
... czasem darowizna jest tak mala ze notariusz jest drozszy ...
...tu się zgodzę
Tak więc reasumując, notariusz wskazany, lecz niekonieczny.
_________________ ...i love Golf...