logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: swatu
2009-09-29, 12:51
Pytanko o OC
Autor Wiadomość
Murel 

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2009-09-29, 09:40   Pytanko o OC

Siemka mam pytanie o OC a mianowicie moj goofer 1.9 TDi jest na tescia i ja jestem dopisany (PZU) bo chodzilo o znizki tescia(65%) a moje 30%. I teraz mam pytanie bo tesc kupil 2-giego furaka a jezdzi nim osoba ponizej 25 lat i ubezpieczyl na siebie. Czy jak zlikwiduje tescia z dowodu rejestracyjnego to jego znizki przechodza na mnie?? Od pzu sie nie dowiedzialem bo nie chca mi odpisac:( Zalezy mi aby autko bylo juz tylko na mnie bo czy sprzedac czy zamienic to jest duzo problemow (choc i tak on jest tylko "figurantem") Podpowiedcie mi :-P

oizo
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-29, 09:41   

nie przejda znizki bedziesz mial tylko swoje

Murel 

Wysłany: 2009-09-29, 09:45   

no to kurde lipa a juz myslalem ze mi sie uda zarobic 65% . Ale jak pamietam kiedys tak bylo ze sie dopisywalo i znizki przechodzily racja??

[ Dodano: 2009-09-29, 10:47 ]
ciekawi mnie jeszcze tylko czy jak sie ma znajomego w ubezpieczalni to tez nie da rady z tymi znizkami pokombinowac ...

oizo
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-29, 09:56   

da rade ale jak bedziesz mial wypadek i ci podlicza znizki to bedziesz musial duuzo doplacic wiec nie warto

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Silnik: 2.0 8V (AGG) 115KM
Wysłany: 2009-09-29, 11:53   

znizka nie przejdzie

ja jak ubezpieczalem swojego to pytalem sie kuzynki ktora pracuje w towarzystwie ubez.

myk jest taki ze:

1. jak kupilem auto i chcialem ubezpieczyc na ojca jako wlasciciela a ja jako wspowlasciciel to dostalbym cala znizke ojca (60%) ale w chwili sprzedazy tego samochodu trace znizke.

2. jak ubezpieczylem na siebie jako wlasciciela a ojca jako wspolwlasciciela to dostalem 60% znizki i w chwili sprzedazy auta znizka mi nie przepada czyli anstepneauto ubezpieczam na siebie i mam od razu 60% znizki :D

k-m-r1 

Silnik: 1.4 LPG
Wysłany: 2009-09-30, 11:04   

ja mam ten 2 wariant opcja jest taka że zniżki dostajesz zaraz gdy skonczysz 25 lat gdy trwa jeszce oc czyli dzis ubezpieczasz i płacisz oce ale za miesiąc konczysz 25 lat i masz zniżki na siebie

Murel 

Wysłany: 2009-09-30, 11:10   

Czyli rozumujac po "chlopsku" jak mam furaka na siebie a tesc jako ten 2-gi jest git bo jego znizki przechodza na mnie ale jak ja jestem niestety ten drugi to przy sprzedazy auta trace te jego znizki ale zostaja moje ??
urde a tak wlasnie myslalem zrobic lepiej dopytac sie niz sluchac rodzinki :wstyd: :wstyd: :wstyd:

k-m-r1 

Silnik: 1.4 LPG
Wysłany: 2009-09-30, 21:27   

zniżki dostaje tylko właściciel czyli osoba pierwsza wpisana w dowodzie
jeśli masz auto ze starym to jego zniżki dostajesz i sprzedając bryke zostają u Ciebie te 60% a jak wpisany jesteś jako 2 osoba cyli współwłaściciel auta to niestety Grigorij lipa

Murel 

Wysłany: 2009-10-02, 09:38   

Dostałem odpowiedz od PZU i sie potwierdza(moze sie komus przyda):

"Witam,

W odpowiedzi na Pana zapytanie dotyczące zniżek za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia PZU SA Inspektorat w Ostrowcu Św. Informuje, iż w przypadku,gdy posiadaczami pojazdu są dwie lub większa liczba osób, uprawnienia do zniżki składki albo obowiązek zapłaty zwyżki składki z tytułu bezszkodowego/szkodowego przebiegu ubezpieczenia ustala się:

-na podstawie uprawnień posiadacza legitymującego się uprawnieniami donajwyższej zniżki z tego tytułu,
-na podstawie najniższej zwyżki z tytułu szkodowego przebiegu ubezpieczenia w przypadku, gdy żaden posiadacz nie ma zniżki.

Natomiast Osoba, która jako współwłaściciel pojazdu korzystała z wyższych uprawnień do zniżki niż wynikało to z jej przebiegu ubezpieczenia, przy kolejnym ubezpieczeniu pojazdu - w przypadku zniesienia współwłasności lub ubezpieczaniu innego pojazdu, którego jest jedynym właścicielem - nie przejmuje automatycznie dotychczasowych zniżek stosowanych w umowie ubezpieczenia pojazdu, którego była/jest współwłaścicielem. Okres

ubezpieczenia we współwłasności zaliczany jest do oceny indywidualnego przebiegu ubezpieczenia tej osoby.

Poniżej przedstawiamy Panu tabelę według której naliczane są zniżki/ zwyżki za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia
Za każde 12 miesięcy bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia następuje przemieszczenie o jedną klasę w dół wg tabeli. Natomiast po każdej szkodzie, za którą wypłacono odszkodowanie następuje przemieszczenie o dwie klasy w górę tabeli.

Tabela

klasa % składki Stawka / okres bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia przemieszczenie w klasach po każdej szkodzie,
za którą wypłacono odszkodowanie
1B 200 IV stawka zaostrzona 1B
1A 150 III stawka zaostrzona 1B
1 130 II stawka zaostrzona 1B
2 115 I stawka zaostrzona 1A
3 100 stawka podstawowa 1
4 90 1 rok 2
5 80 2 lata 3
6 80 3 lata 4
7 70 4 lata 5
8 60 5 lat 6
9 50 6 lat 7