Wysłany: 2012-01-14, 16:04 Pytanie co do ubezpieczenia.
Jestem świeżo upieczonym kierowcą, ostatnio spowodowałem małą kolizję. Cofałem nie zauważyłem zaparkowanego samochodu. Dogadałem się z właścicielem tamtego pojazdu że spiszemy oświadczenie o kolizji drogowej.Bez policji. Nie było żadnych ofiar czy czegoś takiego. Może to głupie pytanie, czy mogą mi zabrać prawo jazdy za takie coś ? Ja po prostu cofałem na blokowisku i nie zauważyłem tego samochodu, był wieczór zaparowane szyby itp. Proszę o odpowiedź.
Spokojnie, nic Ci nie zrobią. Ja pół roku po zrobieniu prawka, miałem wypadek (nie zmieściłem się w zakręcie). 7 osób w samochodzie (Opel Zafira) nikomu nic poważnego się nie stało.
Policja zakwalifikowała to jako kolizję i dostałem jedynie 6 pkt. i 400 zł mandatu.
Powiedzieli mi, że jeżeli komuś by się coś stało, to wtedy mógłbym stracić prawko, a nawet iść do paki (w przypadku śmierci któregoś z pasażerów)...