Wysłany: 2009-03-31, 17:21 po starciu z dzikiem....
Witam. Chcial bym opisac moje zdarzenie z dzikiem.... Jadac w niedziele sobie spokojnie ok 60km/h nagle w prawy blotnik mojego auta wbil sie biegnacy w poprzeg jezdzni dzik i to z taka sila ze az doslownie zepchlo mnie na pobocze... myslalem ze szalo dostane w aucie... do tego dzik wstal i poszedl dalej.... szkody to uszkodzony zderzak prawa lampa prawy migacz z halogenem blotnik dzrzwi, pekniete nadkole... a co jest najgorsze w tym wszystkim to to ze do ubezpieczalni ani nigdzie nie moge sie z tym zwrocic i odszkodowania zadego nie dostane mimo iz na tym odcinku drogi nie ma odpowiedniego znaku ostrzegawczego "uwaga zwierzeta lesne"....
oto kilka fotek....
jak myslicie koszt naprawy w jakich granicach powinien sie zmiescic??
chlopaki dowiadywalem sie w sprawie no i Policja to mi chciala dowod zabrac... bo brak migacza i lampa zbita... powiedzieli ze w takim przypadku musze pojechac samochodem na komisariat a jesli auto nie jest w stanie jechac wtedy to na lawecie wtedy oni przyjma zgloszenie i wypisza notatke z tego no i zabiora dowod rejestracyjny takze z pomocy policji zrezygnowalem.... a sprawa wyglada tak ze zarzad drog by mnie odeslal do kola lowieckiego a dzik nie jest wlasnoscia kolo lowieckiego a Skarbu Panstwa... a walka z skarbem panstwa o odszkodowanie to jak walka z wiatrakami... takze auto trzeba naprawic z wlasnej kieszenie... chyba ze ktos mial juz podobny przypadek i ma na to jakis chaczyk zeby jakowe odszkodowanie dostac??
znajomemu ostatnio wyskoczyła sarna więc cały przód skasowany tzn lampy, atrapka, maska zderzak chłodnica. Z tego co się dowiadywał to można by sprawę założyć nadleśnictwu o odszkodowanie ale szansa na wygranie jest jak 1/10 więc też się poddał i robił za swoje
bart890130 jesli posiadacz autocasco,to likwidator wyceni szkode i zwróca ci kase ,bez wzgledu na to czy był znak czy go nie było,po prostu masz uszkodzony samochod i za to zwracaja.