witam. mam OC w MTU na 2 raty.
niestety chwilowo jestem bezrobotny, i minął termin wpłaty 2 raty..
zna się ktoś na tych sprawach??
bo słyszałem, e można jeździć jak się ma nie zapłaconą ratę, bo polisa jest na cały rok, a nie do terminu raty. zna się ktoś na tym?
boiję się gdzieś wyjechać bez OC.
z góry dzięki za wszystkie opinie
bo słyszałem, e można jeździć jak się ma nie zapłaconą ratę, bo polisa jest na cały rok, a nie do
nie mozesz jezdzic bo na OC masz napisane:
I rata np 01.01.2010 - 01.06.2010 zaplacona
II rata od 01.06.2010 - 01.12.2010 i zeby ona byla wazna musisz miec dowod wplaty x) przypiety do OC.
K@mil, w MTU nie jest napisane czy pierwsza rata czy druga jest napisane umowa na cały rok bo mam w MTU i wiem.ALe dokładnie nie wiem czy policja będzie sie czepiać czy nie bo to zależy od sumy wpisanej w potwierdzeniu zapłaty.
OKRES UBEZPIECZENIA:
od 2009,10,15 do 2010,10,15
[...]
FORMA I TERMINY PŁATNOŚCI SKŁADKI:
kwoty i terminy: 1rata 337,00 opłacona
2 rata 337,00 do 2010/03/16
no i co mowilem nie moze byc tak jak pisze gello1, bo wtedy to nie ma sensu... jak jest rozlozone na raty wtedy musi byc napisane I oraz II termin wplaty, bo dostalesz wtedy zwyzkę...
~leyn USTAWA z dnia 22 maja 2003 r.o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy
Art. 39. 1. Odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się z chwilą zawarcia umowy i zapłacenia składki ubezpieczeniowej lub jej pierwszej raty
Art. 86. Osoba kontrolowana jest obowiązana okazać na żądanie organu obowiązanego lub uprawnionego do kontroli dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego, zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia, ważnej w roku kontroli, lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie.
Podsumowując: Ubezpieczenie masz ważne przez 12 miesięcy z chwilą opłacenia 1-szej raty.
Jeżeli podczas kontroli okażesz dokument potwierdzający zawarcie umowy, to nie musisz mieć potwierdzenia opłaty składki.
Jednak radziłbym Ci udać się do ubezpieczyciela i przedstawić sytuację. Myślę, że da się przesunąć termin wpłaty.
Powodzenia w znalezieniu pracy.
tak jak kolega pisze wyrzej z tym że w raziw w będziesz obciążony kwotą wyrównania plus ustawowe odsetki i nie wiem czy MTU jeszcze czegos gratis nie doliczy
wg prawa możesz smigac umowa jest zawarta i ważna wg przepisów ale nie wniosłes wszystkich opłat
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Miałem to samo tyle że u innego ubezpieczyciela.Spóźniłem się z opłatą prawie 2miesiące. Autko stało pod blokiem nieużywane. Po dokonaniu wpłaty zszywaczem dołączają ci do polisy dowód wpłaty dla misiaczków. Jeśli chodzi o odsetki to nie martw się tym mi narosło całe ... 2zł No ale nie wiem jak jest w MTU. Pozdrawiam
Wejść na stronę banku, znaleźć wpłatę w historii rachunku, kliknąć drukuj. Zapisać, wydrukować. Dokument wystawiony elektronicznie nie wymaga pieczątki ani podpisu.
dzięki za porady.jerro, chyba jednak nie bede ryzykował.
na szczęście znalazła się praca,
i będzie kaska wkrótce.
no chyba, że cieniasa szybciej sprzedam