witam
chciałem się dowiedzieć jak to jest z ubezpieczeniem OC w sytuacji gdy kupiłem auto i OC jest ważne do 22 czerwca 2012 roku i jest zawarte na kolesia od którego kupiłem auto chodzi mi o to kiedy przerejestruje auto to czy OC się wykasuje i będę musiał wykupić nowe czy to jakoś przechodzi na mnie i czy przerejestrowanie jest konieczne czy są na to jakieś inne sposoby?
proszę o konkretne odpowiedzi i w miarę zrozumiałe
pozdro
OC jest zawarte w firmie Hestia
za silnik 1.8 koleś za cały rok zapłacił 360zł czyli ma duże zniżki a ja nie mam w ogóle i na dodatek mam zwyżki
Całe OC, o ile jest opłacone w całości, przechodzi na ciebie albo musisz przez cały okres ubezpieczenia wozić ze sobą ksero umowy kupna lub iść do Hestii niech przepiszą polisę na ciebie.
Też miałem w hestii, poszedłem przepisać z dowodem rej. starą polisą i umową kupna i dostałem nową polisę pocztą.
Silnik: 1.8 ABS + GAZ
Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2011-10-09, 10:30
przerejestrowac trzeba gdy auto jest z innego powiatu ja np mieszkam w powiecie swidnica i mam tutaj rejestracje dsw i kupilem auto od kolegi i on tez mial dsw i mozna w takim wypadku jezdzic na jego numerach i tylko dowod rejestracyjny wyrobic nowy na siebie.
a z oc to chyba mozna jezdzic do konca ale tylko jezeli on nie wypowie umowy bo jak on wypowie juz teraz to musisz swoje wykupic.
polecam ubezpieczyc na kogos z rodziny tate np jak ma znizku
ja zrobilem na siebie a mam 1.8 i rocznie place ok 2000 zl po 540 zl na trzy miesiace
na przerejestrowanie słyszałem że jest czas czterech tygodni od zakupu auta a jeżeli zrobię to po tym okresie to będą jakieś konsekwencje tego? czy jak to jest z tym?
pit pcc3 w urzędzie skarbowym zapłaciłem na czas i nie było żadnego problemu z tym.
2% podatku od ceny kupna auta na umowie. teraz została mi ta rejestracja i przepisanie oc
oc musisz przepisać na siebie ale po wcześniejszym przerejestrowaniu pojazdu, bez tego nikt Ci tego nie zrobi bo niby jak, najpierw rejestracja koszt 190,50zł z tablicami i po tym przepisanie oc ale licz się z tym że będziesz mieć dopłatę do tej polisy ponieważ Ty nie masz żadnych zniżek a niestety prawo się zmieniło na niekorzyść kierowców bo kiedyś jak był zwrot z oc to wypłacali a dopłat nigdy a teraz już są dopłaty.
_________________ Było: Fiat 126p, Golf III 1.9 CL TD, GOLF II 1.3 CL, Golf III 1.6 GL, Audi A3 1.9 TDi jest MK3 GTi 20 Jahre!!!
Mk3 GTi 20 jahre: http://www.golf3.pl/topic...ppy-vt35928.htm
happysc, to jest cała prawda, polise OC musisz przepisac do 30 dni, po tym czasie przy kolizji płacisz z wlasnej kasy bo jestes nieubezpieczony, niewazne czy polisa byla jeszcze wazna 11 miesiecy nawet, masz obowiązek ją przpisać i tak jak kolega pisze przlicza ci ja na nowo.
Powuyo, jak masz dawać takie rady to nic nie pisz
Powuyo napisał/a:
W zasadzie w urzędach ten termin 4 tygodni jest zupełnie nie egzekfowany.
Masz miesiąc na zarejestrowanie pojazdu w wydziale komunkacji, a na zapłacenie w skarbówce tylko 14 dni, po tym mają prawo walnąc ci mandat karny w kwocie nawet 100zł więcej niż twoej dochody-tak mówi 54.1 artykuł ustawy skarbowej. Wiem to bo wlasnie spóźniłem sie z zapłatą nowo kupionego auta o 10 dni(zapłaciłem po niecałym miesiacu.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków