logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
czy dobrze wycenili szkodę
Autor Wiadomość
daniel_maroco 

Silnik: 1,6 ABU
  Wysłany: 2010-03-22, 11:53   czy dobrze wycenili szkodę

Witam! Miałem ostatnio wypadek- nie z mojej winny. Moje auto to Golf 3 1.6 CL 93r. W siedzibie biura HDI gość wycenił auto na 4 970zł Sprawca ma ubezpieczenie w HDI. Oto co wpisał rzeczoznawca w protokole oględzin auta:

• Reflektor przedni lewy rozbity- wymiana
• Atrapa Grilla połamana- wymiana
• Belka pod zderzak zgnieciona lewa strona- wymiana, lakierowanie
• Błotnik przedni lewy zgnieciony przodem- wymiana
• Okładzina zderzaka przód zgnieciona lewa strona- wymiana
• Zderzak przód wygnieciony- wymiana
• Podłużnica cześć przednia zgięta przodem- naprawa 10 JC(jednostek czasowych), lakierowanie
• Kierunkowskaz w zderzaku lewy pęknięty- wymiana
• Zaślepka(blenda) lewa brak- wymiana
• Pas zamkowy(wzmocnienie czołowe) zgięty lewa stroną, przesunięty- naprawa 5JC, lakierowanie
• Drzwi przednie lewe zgięte przodem – naprawa 5JC, lakierowanie
• Poduszka silnika przednia – wymiana

HDI wyceniło szkodę dokładnie na 1707,92zł Na dodatek dodam że wcześniej miałem wypadek tylko że sprawca miał ubezpieczenie w Compensie. Miałem uszkodzony tylko lewy przedni błotnik i letko zgięte przy błotniku drzwi. Compensa wyceniła mi to na 992,21zł. I tu pojawia się moje pytanie czy jest to dobra kwota? Czy może powinienem się odwoływać? Proszę o możliwe sugestie i rozwiązanie tej sprawy.

e2 
oem style mode

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-03-22, 12:00   

za 1700zł na pewno tego nie zrobisz. Samo lakierowanie elementów wyniesie około 1200zł więc 500zł na części? Za mało.
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”

gomez1982 

Silnik: 1,9 TD AAZ
Wysłany: 2010-03-22, 12:50   

Zdecydowanie za mało 500 zł na części?Przynajmniej 2500 tysiąca za tą robotę jak nie więcej.

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2010-03-22, 14:46   

chyba jakis ten rzeczoznawca musiął byc slepy :lol: bo zapomniał doliczyc kosztów montazy i samego lakierowania auta.
moja rada :!: pisz odwolanie do skutku napiszesz jedno pisz drugie nie odpuszczaj.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

Uzman 
Uzman

Silnik: AAZ 1.9TD
Wysłany: 2010-03-22, 17:21   

proponuje oddac auto do naprawy warsztatowej,mnie przyznano 2580 zl w Pzu za wymiane tylnej klapy,zderzaka,tylnych lamp,pas tylny oddalem autko do naprawy warsztatowej Pzu pokrylo caly koszt w wysokosci 3470zl

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Wysłany: 2010-03-22, 17:22   

ale PZU to nie to samo co HDI czy Compensa kazdy zakład ubezpieczen ma swoje odbrebne stawki i tym sie kieruja.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

Uzman 
Uzman

Wysłany: 2010-03-22, 17:28   

Swatu przez to napisalem ze najlepszym rozwiazniem bedzie oddanie wozu do warsztatu zaklad sam sie odpowiednio rozliczy z ubezpieczycielem Pozdrawiam :-)

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Wysłany: 2010-03-22, 17:32   

tak tylko trzeba miec dla ubezpieczalni wszystkie swistki paragony z zakupu czesci ,faktury ,itp.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

Uzman 
Uzman

Wysłany: 2010-03-22, 17:40   

najlepiej zrobic tak jak moj kumpel stara Honde Civic 1997 oddal do servisu Hondy wycenili szkode na 2900 a servis Hondy skasowal 7000 hheheheh

daniel_maroco 

Wysłany: 2010-03-22, 18:04   

No mój znajomy mechanik też ocenił szkody na min 2500zł. Tylko czytałem gdzieś że niektóre ubezpieczalnie w ogóle nie biorą pod uwagę takich świstków z naprawy w warsztacie-ile w tym prawdy to nie wiem. Tylko co mam napisać w tym odwołaniu? Że co, że za taką kwotę co mi przyznali nie doprowadzę auta do stanu przed wypadkiem? Chyba musiałbym coś przestawić-może jakiś kwitek od niezależnego rzeczoznawczy. Tylko ciekawe ile to kosztuje?. No nic jutro idę do siedziby HDI i będę się pytał co mogę zrobić i spróbuje napisać jakieś odwołanie.

Uzman 
Uzman

Wysłany: 2010-03-22, 18:14   

szukalem starych papierow z Pzu niestety nie znalazlem wiem ze jakis artukul brzmial czy zgadzam sie na wymieniona kwote odszkodowania i czy ma byc przlana konto daniel_maroco popytaj sprawdz wszystko zanim sie zgodzisz na ustalona kwote odszkodowania , anjlepiej przejedz sie do blacharza ktory ma podpisana umowe z jakokolwiek firma ubezpieczeniowa i zapytaj co masz dalej z problemem zrobic Zycze powodzenia

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Wysłany: 2010-03-22, 18:14   

daniel_maroco napisał/a:
Tylko co mam napisać w tym odwołaniu? Że co, że za taką kwotę co mi przyznali nie doprowadzę auta do stanu przed wypadkiem?
dokladnie tak ,dopisz ze za nowe czesci zaplacisz pzykladowo tyle i tyle + dodatkowo malownie .

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

daniel_maroco 

Wysłany: 2010-03-22, 19:17   

Uzman tylko wiesz jak oni teraz robią? Tak, w sobotę miałem przelaną kwotę na konto a dzisiaj dopiero decyzje no i jest tam nota że ma prawo się odwołać za pośrednictwem oddziału w mojej miejscowość lub na drodze sądowej. Napisałem odwołanie a przed wizytą w ubezpieczali odwiedzę takie specjalne centrum napraw powypadkowych, które zajmuje się bezgotówkowym rozliczeniami szkód dla TU i się poradzę. będę informował na bieżąco co i jak.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu