Silnik: 1,6 ABU
Wiek: 28 Dołączył: 14 Mar 2008 Posty: 20 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2010-03-22, 11:53 czy dobrze wycenili szkodę
Witam! Miałem ostatnio wypadek- nie z mojej winny. Moje auto to Golf 3 1.6 CL 93r. W siedzibie biura HDI gość wycenił auto na 4 970zł Sprawca ma ubezpieczenie w HDI. Oto co wpisał rzeczoznawca w protokole oględzin auta:
HDI wyceniło szkodę dokładnie na 1707,92zł Na dodatek dodam że wcześniej miałem wypadek tylko że sprawca miał ubezpieczenie w Compensie. Miałem uszkodzony tylko lewy przedni błotnik i letko zgięte przy błotniku drzwi. Compensa wyceniła mi to na 992,21zł. I tu pojawia się moje pytanie czy jest to dobra kwota? Czy może powinienem się odwoływać? Proszę o możliwe sugestie i rozwiązanie tej sprawy.
za 1700zł na pewno tego nie zrobisz. Samo lakierowanie elementów wyniesie około 1200zł więc 500zł na części? Za mało.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
chyba jakis ten rzeczoznawca musiął byc slepy bo zapomniał doliczyc kosztów montazy i samego lakierowania auta.
moja rada pisz odwolanie do skutku napiszesz jedno pisz drugie nie odpuszczaj.
Silnik: AAZ 1.9TD
Wiek: 101 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 56 Skąd: z nieba:)
Wysłany: 2010-03-22, 17:21
proponuje oddac auto do naprawy warsztatowej,mnie przyznano 2580 zl w Pzu za wymiane tylnej klapy,zderzaka,tylnych lamp,pas tylny oddalem autko do naprawy warsztatowej Pzu pokrylo caly koszt w wysokosci 3470zl
Wysłany: 2010-03-22, 18:04
No mój znajomy mechanik też ocenił szkody na min 2500zł. Tylko czytałem gdzieś że niektóre ubezpieczalnie w ogóle nie biorą pod uwagę takich świstków z naprawy w warsztacie-ile w tym prawdy to nie wiem. Tylko co mam napisać w tym odwołaniu? Że co, że za taką kwotę co mi przyznali nie doprowadzę auta do stanu przed wypadkiem? Chyba musiałbym coś przestawić-może jakiś kwitek od niezależnego rzeczoznawczy. Tylko ciekawe ile to kosztuje?. No nic jutro idę do siedziby HDI i będę się pytał co mogę zrobić i spróbuje napisać jakieś odwołanie.
Silnik: AAZ 1.9TD
Wiek: 101 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 56 Skąd: z nieba:)
Wysłany: 2010-03-22, 18:14
szukalem starych papierow z Pzu niestety nie znalazlem wiem ze jakis artukul brzmial czy zgadzam sie na wymieniona kwote odszkodowania i czy ma byc przlana konto daniel_maroco popytaj sprawdz wszystko zanim sie zgodzisz na ustalona kwote odszkodowania , anjlepiej przejedz sie do blacharza ktory ma podpisana umowe z jakokolwiek firma ubezpieczeniowa i zapytaj co masz dalej z problemem zrobic Zycze powodzenia
Wysłany: 2010-03-22, 19:17
Uzman tylko wiesz jak oni teraz robią? Tak, w sobotę miałem przelaną kwotę na konto a dzisiaj dopiero decyzje no i jest tam nota że ma prawo się odwołać za pośrednictwem oddziału w mojej miejscowość lub na drodze sądowej. Napisałem odwołanie a przed wizytą w ubezpieczali odwiedzę takie specjalne centrum napraw powypadkowych, które zajmuje się bezgotówkowym rozliczeniami szkód dla TU i się poradzę. będę informował na bieżąco co i jak.