Sprawa wygląda tak, po nieszczęśliwym wypadku mój golf nie nadaje się już do remontu
Byłem na szrocie i za auto w takim stanie oferują góra 500zł, wiem że sprzedając go na części dostane znacznie więcej, za same opony zapłaciłem ponad 700zł w grudniu 2008.
A teraz pytanie co mogę zrobić by normalnie wyrejestrować auto, a żeby zostało u mnie jako dawca...
Co muszę zrobić?? Zależy mi na czasie by wyrejestrować go jak najszybciej.
Wymontuj z golfa co się da i co chciałbyś sprzedać a resztę, czyli wrak oddaj na złom bo inaczej nie wyrejestrujesz auta, które nie ma potwierdzenia, że zostało oddane do utylizacji i dalej będziesz musiał płacić ubezpieczenie.
Niektóre stacje demontażu każą sobie płacić za brakujące kilogramy auta(nie jest to kwota duża - też zależy jak trafisz) ale różnie z tym bywa i jednak w większości biorą to, co zostało z auta a Ty masz resztę części, które możesz sprzedać i więcej na tym zyskasz niż byś oddał auto w całości, takie jakie zostało po wypadku.
Jednym z warunków wyrejestrowania auta jest złomowanie auta. W wydziale komunikacji należy przedstawić zaświadczenie o przyjęciu pojazdu do demontażu lub o przyjęciu do demontażu niekompletnego pojazdu. Każda stacja demontażu musi dać Ci zaświadczenie o tym, że przyjęła Twoje auto. Zgodnie z przepisami mogą w niej zażądać specjalnej dopłaty, wynoszącej do 10zł za każdy brakujący kilogram auta. Zwykle stawka ta jest niższa a czasem w ogóle stacja nie karze nam jej uiszczać - właśnie wszystko zależy od tego, gdzie oddasz auto.
A zna ktoś może takie miejsce w okolicach szczytna??
Jest jeden szrot, ale oni chcą całość i spisują umowę kupna-sprzedaży, a najgorsze że oferują 500zł max za całość na kołach, a są tam alumy
A zna ktoś może takie miejsce w okolicach szczytna??
Jest jeden szrot, ale oni chcą całość i spisują umowę kupna-sprzedaży, a najgorsze że oferują 500zł max za całość na kołach, a są tam alumy
wiesz co, jak oni tak chca to ja naprawde rozebral bym go do golej ramy i wywiozl dla samego papierka na przyczepce na inny szrot. Nie powinienes dostac umowe kupno-sprzedazy tylko papier o zlomowaniu auta.
Rownie dobrze spisz umowe z panem Janem Kowalskim na golfa i idz go wyrejestruj.
Rownie dobrze spisz umowe z panem Janem Kowalskim na golfa i idz go wyrejestruj.
no właśnie, napisz z kimś umowę kupna sprzedaży, pójdziesz z nią i wyrejestrujesz auto a ten ktoś wcale nie ma obowiązku rejestrować samochodu na siebie i tak samochód zniknie...przynajmniej tak się robiło wcześniej
Wysłany: 2009-03-15, 12:21
mani51 napisał/a:
seb napisał/a:
no właśnie, napisz z kimś umowę kupna sprzedaży, pójdziesz z nią i wyrejestrujesz auto a ten ktoś wcale nie ma obowiązku rejestrować samochodu na siebie i tak samochód zniknie...przynajmniej tak się robiło wcześniej
to jest najtansze dla Ciebie rozwiazanie, idziesz tylko do wydzialu komunikacji i zglaszasz sprzedaz jedyny "mankament"
A czy oni nie sprawdzaja jakoś danych osoby która zakupiła pojazd??
Jak długo trwa wyrejestrowywanie pojazdu, tzn. czy od reki , czy moze trzeba czekac??
trochę poczytałem i wiem że przepisy się chyba zmieniły i teraz osoba która kupi samochód musi dalej opłacać ubezpieczenie dopóki samochód nie zostanie zezlomowany więc musisz się dokładnie dopytać bo chyba ta furtka jest już zamknięta
a gdyby tak samochód rozebrać na części, blachy pociąć na kawałki i opchnąć na złomowisku i zgłosić kradzież samochodu
wiem, ryzykowne i trzeba by dopracować szczególy ale zawsze to jakieś wyjście
Mermit87, Siemka jak chcesz to mam dobre rozwiązanie i uniknięcie wszystkich problemów... dawaj na gg to Ci powiem .... mówie Ci że dobrze na tym wyjdziesz