logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Co zrobić z wrakiem??
Autor Wiadomość
Mermit87 
Mój Białas

Silnik: 1.6 AEK 101KM
  Wysłany: 2009-03-13, 11:40   Co zrobić z wrakiem??

Sprawa wygląda tak, po nieszczęśliwym wypadku mój golf nie nadaje się już do remontu :cry:
Byłem na szrocie i za auto w takim stanie oferują góra 500zł, wiem że sprzedając go na części dostane znacznie więcej, za same opony zapłaciłem ponad 700zł w grudniu 2008.

A teraz pytanie co mogę zrobić by normalnie wyrejestrować auto, a żeby zostało u mnie jako dawca...
Co muszę zrobić?? Zależy mi na czasie by wyrejestrować go jak najszybciej.

Bardzo proszę o szybką pomoc.

=>Mój były MK3<=

Stealth 

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2009-03-13, 11:44   

Wymontuj z golfa co się da i co chciałbyś sprzedać a resztę, czyli wrak oddaj na złom bo inaczej nie wyrejestrujesz auta, które nie ma potwierdzenia, że zostało oddane do utylizacji i dalej będziesz musiał płacić ubezpieczenie.
Niektóre stacje demontażu każą sobie płacić za brakujące kilogramy auta(nie jest to kwota duża - też zależy jak trafisz) ale różnie z tym bywa i jednak w większości biorą to, co zostało z auta a Ty masz resztę części, które możesz sprzedać i więcej na tym zyskasz niż byś oddał auto w całości, takie jakie zostało po wypadku.

Mermit87 
Mój Białas

Wysłany: 2009-03-13, 11:51   

Ale czy na złomie dostane takie zaświadczenie o utylizacji??

=>Mój były MK3<=

Stealth 

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2009-03-13, 12:02   

Jednym z warunków wyrejestrowania auta jest złomowanie auta. W wydziale komunikacji należy przedstawić zaświadczenie o przyjęciu pojazdu do demontażu lub o przyjęciu do demontażu niekompletnego pojazdu. Każda stacja demontażu musi dać Ci zaświadczenie o tym, że przyjęła Twoje auto. Zgodnie z przepisami mogą w niej zażądać specjalnej dopłaty, wynoszącej do 10zł za każdy brakujący kilogram auta. Zwykle stawka ta jest niższa a czasem w ogóle stacja nie karze nam jej uiszczać - właśnie wszystko zależy od tego, gdzie oddasz auto.

seb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-13, 12:39   

ja kiedys oddalem sama "rame" z numerami, wpisali mi tylko w papiery ze oddano bez silnika, i na luziaku mozna z tym wyrejestrowac auto.

Mermit87 
Mój Białas

Wysłany: 2009-03-13, 12:47   

A zna ktoś może takie miejsce w okolicach szczytna??
Jest jeden szrot, ale oni chcą całość i spisują umowę kupna-sprzedaży, a najgorsze że oferują 500zł max za całość na kołach, a są tam alumy :kwasny:

=>Mój były MK3<=

seb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-13, 12:51   

Mermit87 napisał/a:
A zna ktoś może takie miejsce w okolicach szczytna??
Jest jeden szrot, ale oni chcą całość i spisują umowę kupna-sprzedaży, a najgorsze że oferują 500zł max za całość na kołach, a są tam alumy :kwasny:
wiesz co, jak oni tak chca to ja naprawde rozebral bym go do golej ramy i wywiozl dla samego papierka na przyczepce na inny szrot. Nie powinienes dostac umowe kupno-sprzedazy tylko papier o zlomowaniu auta.
Rownie dobrze spisz umowe z panem Janem Kowalskim na golfa i idz go wyrejestruj.

Igorr 

Silnik: 1.9 TDI 90km
Wysłany: 2009-03-13, 15:59   

Albo jak znasz jakiegos cudzoziemca to z nim podpisz umowe i tyle. I wyrejestrujesz spokojnie a auto na kawalki i na zlom.

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2009-03-15, 11:42   

Znalazłem taki to oto artykuł, pobierz i poczytaj na pewno coś z niego wykorzystasz.

!! REGULAMIN FORUM !!

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2009-03-15, 12:01   

seb napisał/a:
Rownie dobrze spisz umowe z panem Janem Kowalskim na golfa i idz go wyrejestruj.

no właśnie, napisz z kimś umowę kupna sprzedaży, pójdziesz z nią i wyrejestrujesz auto a ten ktoś wcale nie ma obowiązku rejestrować samochodu na siebie i tak samochód zniknie...przynajmniej tak się robiło wcześniej

seb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-15, 12:21   

mani51 napisał/a:
seb napisał/a:

no właśnie, napisz z kimś umowę kupna sprzedaży, pójdziesz z nią i wyrejestrujesz auto a ten ktoś wcale nie ma obowiązku rejestrować samochodu na siebie i tak samochód zniknie...przynajmniej tak się robiło wcześniej
to jest najtansze dla Ciebie rozwiazanie, idziesz tylko do wydzialu komunikacji i zglaszasz sprzedaz jedyny "mankament"

Mermit87 
Mój Białas

Wysłany: 2009-03-15, 13:08   

A czy oni nie sprawdzaja jakoś danych osoby która zakupiła pojazd??
Jak długo trwa wyrejestrowywanie pojazdu, tzn. czy od reki , czy moze trzeba czekac??

=>Mój były MK3<=

seb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-15, 17:42   

wyrejestrowanie trwa od reki ( nie wiem ile bedziesz tsal w kolejce ) :-) a reszte zostaw wydzialowi komunikacji niech sie pomecza.

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2009-03-15, 21:43   

trochę poczytałem i wiem że przepisy się chyba zmieniły i teraz osoba która kupi samochód musi dalej opłacać ubezpieczenie dopóki samochód nie zostanie zezlomowany więc musisz się dokładnie dopytać bo chyba ta furtka jest już zamknięta

a gdyby tak samochód rozebrać na części, blachy pociąć na kawałki i opchnąć na złomowisku i zgłosić kradzież samochodu :?: :chytry:

wiem, ryzykowne i trzeba by dopracować szczególy ale zawsze to jakieś wyjście :-)

madoniek 

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2009-03-15, 22:37   

Mermit87, Siemka jak chcesz to mam dobre rozwiązanie i uniknięcie wszystkich problemów... dawaj na gg to Ci powiem .... mówie Ci że dobrze na tym wyjdziesz ;-) :-D

http://www.golf3.pl/topic...hlight=madoniek <---- mój golfik :)

JBC to PW :)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu