logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana drazka kierowniczego lewego
Autor Wiadomość
falla_x 
-------VW-------

Silnik: 110 AFN
Wysłany: 2009-04-28, 18:51   wymiana drazka kierowniczego lewego

witam poniewaz puka mie kierownica przy delkikatnych skretach lewo prawo zarowno na zapalonym jak i zagaszonym aucie stwierdzilme po ogledzinach i macaniu ukladu kierowniczego ze mam do wymiany lewy drazek kierowniczy, jak dotykam reka tam pod oslonka czuc jak puka ten przegub kulowy drazka i teraz mam pytania :

1) jak wybije jzu kocowke drazka i ja odkrece odslonei ta gume przy maglownicy zostanie ta kocowke odkrecic jakiego klucza do tego sie uzywa ? latwo sie odkreca ten drazek ? czy wystarczy zdiac kolo czy przydal by sie do tego kanal? czy bedac w kanale nie bedize przeszkadzal w odkreceniu lewego drazka wahacz ? dobre jest podejscie ?

2) po wkreceniu nowego drazka czy ystarczy obliczyc ile obrotow wykrecilem kocowke drazka i tyle samo wkrecic na nowy czy jednak i tak trzeba baedzie ta zbierznosc ustawic ?

3) czy ta kulke przegub kulowy drazka przed wkreceniem trzeba jeszcze jakos posmarowac smarem ? czy jest on juz wystarczajaco przesmarowany

$) najwazniejsze jakiej firmy wybrac sa optimale po 47zl febi po 85zl trw i lemfordy po 140zl wiec sporo jak za drazek :/ co proponujecie

odrazu dziekuje za pomoc

[ Dodano: 2009-04-28, 20:41 ]
i ze tak ejszcze zapytam co moze byc powodem bicia kierownicy w predziale 110km/h najbardziej orzy wiekszej i mneijszej predkosci jak by lzej ale czuc wtedy taki dziwne mrowienie na kierownicy czy to moze byc wybity ten drazek ? opony wszystko sprawdzane zaieszenie sworznei amoki , ktos kidy powiedzal ze moze koczy si eprzegub wewnetrzny ? dodam ze jak wzuce na luz to jak by ustawalo to drganie ale moze to tylko mi sie tak wydaje :/

Jacol 

Silnik: 1.6 75KM ABU
Wysłany: 2009-04-30, 22:17   

Jesli chodzi o czesc to ponizej Febi lepiej nie schodzic. Bywa, ze jak wezmiesz do reki kagera czy tam 4maxa i loemfordera to tak naprawde masz dwa rozne drazki w rece.

Zbieznosc bedziesz musial ustawic koniecznie po grzebaniu w przedniej zawieszce. Zadne patenty typu krecenie i zapamietywanie ile razy bylo nie przejda. Raz, ze "nie bo nie", dwa, ze nowy drazek jest inny od starego. Odksztalcenie materialu. Na oko nie zobaczysz, a kilka stopni roznicy w ustawieniu i auto juz inaczej jedzie.

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl

Groch367 
Grupa Opolska

Silnik: 1Z 1.9TDI
Wysłany: 2009-05-26, 13:35   

kolego zaznacz sobie w ktorym miejscu jest stary, nagrzej stara koncowke palnikiem bez problemu odkrecisz i zakrec nowy do miejca zaznaczenia

dla pewnosci lepiej jest zawsze ustawic zbieżność

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu