wjechałem na dużą dziure skrzywiła sie felga i pękła opona (prawe koło)
wstawiłem jego oryginalne stalówki i wszystko było git tylko że mnie ściągało do środka jezdni
aha i jeszcze koło było pochylone tak troche na ukos jakby sie rozkraczało i była różnica odległośći - zderzak - opona - lewa - prawa
wyprostowałem felge którą wcześniej zniszczyłem
wstawiłem spowrotem te felgi jak już wyprostowane były
i teraz nagle na tych alusach istny kosmos kierownica tak samo jak u koleżków telepie sie jakby przez tydzień chlała wóde
dodam że jak zakręce kierownicą na maksa w lewo potem na maksa w prawo to problem na chwile przestaje istnieć ale tylko na chwile
jeszcze jak jade do tyłu i skręce w prawo to takie stuknięcie pojedyncze słychać , kumpel mówił że to może być sworzeń ale on ma też golfa kombi 1.9TDi i muwi że u niego jest ot samo także to chyba niema nic wspulengo z moją usterką
byłem wczoraj Niemczech jakieś 1100km z tąd i jakoś jechałem 160 maksymalnie i nic mi nie odpadło to chyba nie jest źle tylko że ta kierownica przeszkadza jak tak telepie
może musze założyć pierscienie centrujące bo średnica otworu alusa jest o kilka mm większa
może to jakieś drążki czy końcówki czy ktoś mi pomoże?
[ Dodano: 2009-04-11, 20:09 ]
SYLWEEQ79 napisał/a:
gluszek napisał/a:
Mam ten sam problem Od 90km/h zaczyna mi szarpać kierownicą ale podejrzewam że felgi są lekko skrzywione... Ile może kosztować prostowanie?
za alu w płocku krzyczą od 80 do 150 stal bedzie tańsza ale lepiej kupić drugą
koleżko w płocku też byłem w tym tygodniu mogłeś wczesniej napisac to bysmy porównali jak jest
ulises a sprawdz sobie czy nie masz oberwanej tej gumy na prawej półłosi bo ja ja mam praktycznie juz urwana i tez mi telepie fajerą od 80 do 100km/h ale jak narazie jezdze musze sobie na warsztat wiechac i dokładnie jeszcze posprawdzac
-na oponie a dokladniej na bierzniku wyskoczyl balon
-nierownomiernie zuzyte opony
-krzywe felgi
ale jak piszesz ze problem pojawia sie przy 80km.h to ja bym stawial na brak pierscieni centrujacych w alusach. u mnie tak bylo zalozylem alusy do 80km.h luz ale powyzej 80km.h masakra, podnosilem auto na podnosniku szukalem wad lub usterek w zawieszeniu ale nic nie znalazlem dopiero kumpel powiedzial zebym sprawdzil czy w alusach sa pierscienie - nie bylo. kupilem pierscienie, wlozylem w alusy, alusy na piasty i jest miodzio. nie ma luzu miedzy otworem w feldze a piasta kola przez co nie ma drgan na kierownicy
ale jest jeszcze sprawa że jak puszcze kierownice to on zjeżdża do środka jezdni (na lewo)
a jaki rozmiar opon masz??
jak mialem na zimowkach 185/65/14 jechal prosto idealnie, zalozylem alusy z kapciami 205/45/16 i sciaga na lewo do srodka jezdni i wszyscy sa zgodni ze to wlasnie wina szerokosci kapci
z przodu mam 195/50 R15 opony kierunkowe deszczówki UNIROYAL
z tyłu mam 195/60 R15 opony wielosezonowe CONTINENTAL
na tych alusach ciężej sie zbiera i szybko prędkość traci , no i pali więcej
[ Dodano: 2009-04-12, 01:31 ]
no i jeszcze przyznam że ta felga z prawej strony jest krzywa na 003 albo 007 nie pamiętam ale gostek w wulkanizacji na maszynie pokazywał
ale jak na stalówkach jeździłem to też tak znosiło
jak na stalowkach tez tak znosilo to cos w samochodzie cos jest nie tak prawdopodobnie w zawieszeniu ale to juz tylko auto na podnosnik i szukanie igly w stogu siana
ja mam to samo! byłem na ustawieniu kątów wszystko ustawione cały przód zrobiony gumy wymienione noewe opony wyważone 2 razy mam prawą felge skrzywioną ale to tak leciutko mowili że nie powinno na tym bić. przy 80 i 100 km/h. a powiedzcie czy tylnie opony mogą mieć na to wpływ bo biją tylnie jak nie wiem.
Tzn kolego możesz zrobić taki myk, z przodu przełóż opony na tył z z tyłu na przód. Tylko tą z prawej zostaw żeby była z prawej a ta z lewej niech będzie z lewej.
Czasami opony są kierunkowe, ale teraz lato, i większość opon letnich nie jest kierunkowa.
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-03-28, 16:16
ja miałem to samo na zimówkach jeśli jest chciaż troche felga krzywa to przy wiekszych prędkościach nabiera drgań ( a miałem 2 razy wyważane i to samo) zmieniłem koła na letnie które kupiłem od kolegi pro100 i teraz jade 140 i nic nie drga
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-03-28, 16:18
u mnie telepie juz od 90km/h ale ja wiem ze to wina opon koles mi powiedział ze mam nadlewki i dlatego tak sie dzieje na letnich tego nie ma a felgi sa proste.