Wysłany: 2008-11-01, 15:23 Samoistne ruchy kierownicy przy powolnej jeździe.
Mam problem z układem kierowniczym gdy powoli jade kierownica sama rusza sie w lewo i prawo ruchy są minimalne ale odczuwalne nie jest to wina wywazenia koła ani ogumienia.
Też jest problem z wspomaganiem ,płyn ok pompa ok ale gdy skrece kierownica na max obojetnie w kturym kierunku mozna usłyszeć szum pompowanego płynu w kolumnie kierownicy i co najleprze gaśnie przy tym silnik gdy samochód jest na luzie
Czy moze ktos wie co sie dzieje i jak temu zapobiec.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-11-01, 16:05
co do ruchów kierownicy, najczęściej nierówno zdarte opony, rzadziej jakieś uszkodzenie elementów półosi napędowych (przeguby, sama oś krzywa), najrzadzej uszkodzenie w samej skrzyni.
co do gaśnięcia - jest trudno powiedzieć co konkretnie się zepsuło, ale chodzi o to że silnik nie reaguje porawnie na opór jaki stawia wspomaganie, który jest największy w skrajnych położeniach. Czyli coś ze sterowaniem silnika, może to być silniczek krokowy i mnóstwo innych rzeczy. Proponuję upewnić się co do stanu układu wysokiego napięcia (kable świece itd) jeśli z nim jest ok - podpiąć auto pod VAG, zwłaszcza jeśli to wielopunkt. Przy wtrtsku jendopunktowym często pada uszczelka pod wtryskiem - o tym konkretnie było sporo na forum.
a tarcz hamulcowych nie masz pokrzywionych?? u mojej Mamy w Clio był taki problem że miała bicie w kierownicy. Powodem były zużyte i pokrzywione tarcze hamulcowe.Co do wspomagania to słyszysz brzęczenie pompy czy pisk pompy? jeśli pisk przy maksymalnym skręcie to pompa sie kończy.A że gaśnie to poczytaj wyżej
prawdopodobnie silniczek krokowy nie podnosi obrotów przy zwiększonym obciążeniu wspomaganiem ...Dla pewności podłącz auto pod kompa.Błąd silniczka krokowego powinien pokazać albo inny.
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT