logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: łaksiak
2008-11-22, 18:16
Samoistne ruchy kierownicy przy powolnej jeździe.
Autor Wiadomość
RELOOP76 

Silnik: 1.6
  Wysłany: 2008-11-01, 15:23   Samoistne ruchy kierownicy przy powolnej jeździe.

Mam problem z układem kierowniczym gdy powoli jade kierownica sama rusza sie w lewo i prawo ruchy są minimalne ale odczuwalne nie jest to wina wywazenia koła ani ogumienia.
Też jest problem z wspomaganiem ,płyn ok pompa ok ale gdy skrece kierownica na max obojetnie w kturym kierunku mozna usłyszeć szum pompowanego płynu w kolumnie kierownicy i co najleprze gaśnie przy tym silnik gdy samochód jest na luzie :evil:
Czy moze ktos wie co sie dzieje i jak temu zapobiec.

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-11-01, 15:35   

RELOOP76, a na jakiej nawierzchni jeździłeś jak to zaobserwowałeś?? gładka, nierówna, z dziurami??

a jak ci gasnie na biegu jałowym to albo silniczek krokowy (falują ci obroty na luzie??) albo czujnik biegu jałowego najlepiej na kompa zajechać

!! REGULAMIN FORUM !!

RELOOP76 

Wysłany: 2008-11-01, 15:52   

Prosta równa droga bez dziur i kolein ,obroty stałe na jałowym jedynie gdy skręce na max kierownica nagle maleja i nieraz gasnie

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-11-01, 15:59   

RELOOP76, zbieżność (geometria) kółek jest w porządku??

!! REGULAMIN FORUM !!

RELOOP76 

Wysłany: 2008-11-01, 16:03   

tak wszystko ok byłem na przegladzie i wszystko ok

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-11-01, 16:05   

co do ruchów kierownicy, najczęściej nierówno zdarte opony, rzadziej jakieś uszkodzenie elementów półosi napędowych (przeguby, sama oś krzywa), najrzadzej uszkodzenie w samej skrzyni.
co do gaśnięcia - jest trudno powiedzieć co konkretnie się zepsuło, ale chodzi o to że silnik nie reaguje porawnie na opór jaki stawia wspomaganie, który jest największy w skrajnych położeniach. Czyli coś ze sterowaniem silnika, może to być silniczek krokowy i mnóstwo innych rzeczy. Proponuję upewnić się co do stanu układu wysokiego napięcia (kable świece itd) jeśli z nim jest ok - podpiąć auto pod VAG, zwłaszcza jeśli to wielopunkt. Przy wtrtsku jendopunktowym często pada uszczelka pod wtryskiem - o tym konkretnie było sporo na forum.

KristoF 

Silnik: KL V6 24V EFI
Wysłany: 2008-11-01, 16:50   

a tarcz hamulcowych nie masz pokrzywionych?? u mojej Mamy w Clio był taki problem że miała bicie w kierownicy. Powodem były zużyte i pokrzywione tarcze hamulcowe.Co do wspomagania to słyszysz brzęczenie pompy czy pisk pompy? jeśli pisk przy maksymalnym skręcie to pompa sie kończy.A że gaśnie to poczytaj wyżej ;-)
prawdopodobnie silniczek krokowy nie podnosi obrotów przy zwiększonym obciążeniu wspomaganiem ...Dla pewności podłącz auto pod kompa.Błąd silniczka krokowego powinien pokazać albo inny.

RELOOP76 

Wysłany: 2008-11-01, 20:55   

Dzięki za dobre rady ;-) w poniedziałek jade na kompa zobacze co sie dzieje :hyhy:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu