Niedawno wpadł mi w ręce Golf Mk3 TDI, silnik igła tylko jedna sprawa mnie martwi.
Skręcam kierownicę w lewo i promień skrętu jest jak w lotniskowcu, w prawo tak mocno skręca, że koło trze mi o nadkole... Podejrzewam, że może to być przesunięta maglownica. Pytanie tylko czy uda się to zrobić bez wymiany? Prawdopodobnie poprzedni właściciel się bawił i nie umiał poskładać do kupy jak należy. Autko skręca dobrze, przy kręceniu kółkiem nawet na postoju nic nie trzeszczy, pompa wspomagania nawet nie jęknie.Kierownica jest trochę obrócona w prawą stronę, tak o około 25 stopni. Doradźcie coś, bo nie chcę się niepotrzebnie ładować w koszty jak mnie jaki "fachowiec" będzie chciał oszukać, a sam za bardzo się nie znam na mechanice.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-06-02, 20:17
Moim zdaniem źle są wyregulowane drążki skrętne względem siebie.
W Twoim przypadku wygląda na to, że drążek skrętny przy prawym kole jest zbyt głęboko wkręcony a ten przy lewym kole za mało wkręcony, stąd ta różnica.
Prawdopodobnie ktoś wymieniał drążki kierownicze nie patrząc jak głęboko były wkręcone stare. Prawy wkręcił zbyt głęboko, a lewy tylko trochę.
Radzę jechać na ustawienie zbieżności oraz powiedzieć mechanikom, o problemie, napewno powinni wiedzieć o co chodzi.
Po drugie zajrzyj pod prawe nadkole, może się lekko opuściło i koło się obciera.
Listwa maglownicy też może być lekko przesunięta w lewo w stosunku do ślimaka magla. Prawdopodobnie wystarczyłoby odkręcić śrubę (imbus 17 - kasator luzu maglownicy) i przesunąć listwę o jakieś 2-3 zęby, tylko po takim działaniu należałoby wyprostować koła kręcąc odpowiednio drążkami, lewy wykręcić, a prawy wkręcić.
Dzięki za info, w sobotę jestem umówiony z mechanikiem. Sprawdzimy wszystko w aucie, mam nadzieję że nie będzie dużo do roboty.
Jak się dowiem co to było to napiszę.