SotoM czytałem kilka ofert na allegro i tam sprzedawca zaznaczał ze pompa jest z niski osadzeniem,nie wiem co to dokladnie znaczy,chcialbym siedowiedziec bo bede musial wymienic wkrotce swoja pompe.
Jakaś różnica na pewno jest bo widzialem ze jedna pompa miala zalozone kolo pasowe pod pasek wieloklinowy.
Silnik: 1.8 90 hp Pomógł: 4 razy Wiek: 24 Dołączył: 12 Wrz 2008 Posty: 94 Skąd: ZS
Wysłany: 2009-07-05, 20:50
Osadzenie pompy to jest odległość koła pasowego od korpusu pompy.
Do silnika 1,4 i 1,6 były chyba z niskim osadzeniem i na pasku PK.
A w reszcie silników były na wąskim pasku z wysokim osadzeniem.
Tak np ja mam w 1.8 pompe z 2.0 GTI.
Jak je rozróżnić, mhm ciężko mi określić jaka jest różnica w odległości.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-07-06, 19:56
Koledzy mylicie terminy.
Odsadzenie (nie osadzenie) oznacza odległość koła pasowego od pompy, koledzebluder, chodzi zapewne o miejsce wyjścia na wąż ssący od pompy, może być skierowane w tył (najczęściej) lub dół i stąd całe zamieszanie. Nie jestem pewien czy oba typy pasują zamiennie.
Koledzy mylicie terminy.
Odsadzenie (nie osadzenie) oznacza odległość koła pasowego od pompy,
Dokładnie tak, jednak pompy te nie będą pasowały zamiennie, w moim poprzednim MK3 1,4, wymieniałem pompę i jak dobrze pamiętam początkowo sprzedali mi z wysokim obsadzeniem, a starą miałem z niskim, różnica wynosiła kilka mm, dokładnie nie pamiętam ile, ale różnica była na tyle duża że byłby problem z paskiem, bankowo by go od razu ścinało. Co do miejsca usadowienia węża ssącego w obu było takie samo.
Na pierwszy rzut oka jest ciężko rozróżnić obie trzeba się dokładnie przyjrzeć, a najlepiej suwmiarka i będzie wiadomo