Witam panowie. Mam pytanie odnośnie łożysk. Podczas jazdy słychac huczenie. Napewno to nie opony. Jak można sprawdzic czy to napewno łożyska i czy to przednie czy tylnie?
pomóżcie
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2724 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-04-12, 20:08
lekki szum będziesz słyszał, ale w czasie jazdy po łuku ok. 90 km/h będziesz je słyszał wyraźnie, tylko niekiedy trudno jest określić które łożysko wyje. Ja w takim razie wymieniam parami, czyli przód oba i tył tak samo.
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2010-04-13, 18:09
48 zł dawalem ostatbio za 2 ruville wiec chyba lepiej wymienic i miec z glowy a nie plakac i dochodzic tego ktore wyje a ktore nie. ył to godzina roboty
Najlepiej podniesc samochud na lewarku razem z kolem i ruszac kolem (tylko podloz cos pod samochod klocek albo cos podobnego zeby ci sie nie zsunal) ,,gora-dol" jak bedzie luz lub bedzie pukalo to lozysko do wymiany
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-04-13, 22:30
Z tyłu ma być luz niewielki szarpanie nic nie wniesie, co innego przód, tu luzu ma nie być. Najtężsi mechanicy się mylą w ocenie ktore łozysko buczy, bo o to idzie że na podniesionym aucie może nic nie być słychać. Ale już napewno w czasie jazdy da się usłyszeć czy szumi przód czy tył. Tył najlepiej oba zmienić, a przód wnioskujkąc które łożysko na podstawie nasilania się szumu przy szybkim skręcie. Szumi w lewo, to łożysko prawe i na odwrót
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2724 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-04-14, 23:02
Tył też radzę wymieniać po obu stronach. Kiedyś raz wymieniłem z lewej strony, bo huczało. Po 2 dniach znów słychać huczenie, wnioskowałem, że za mocno dokręciłem łożysko, więc kupiłem nowe i wymieniłem (cały czas lewa strona), dalej huczało... Po 3 dniach jazdy zachrobotało po prawej stronie. Okazało się, że cały czas huczało prawe łożysko, które wreszcie stanęło na amen i okręciło się na trzpieniu. Także morał - wymieniać parami.
ja mam to samo buczy jak nie wiem a czasu wymienić nie mam. miałem korki sobie kupić miałem założone łożyska nie wiem jakiej firmy ale na jedną strone kosztowały 23 zł zdenerwowałem się bo wymieniałem je dwa razy. tera postanowiłem kupić coś leprzego dałem za łożyska 43 zł na strone gość mówił że są bdb. wymienie i się zobaczy co mi tym razem wcisnęli;)
Wysłany: 2010-05-09, 21:34
Mariusz164 napisał/a:
ja mam to samo buczy jak nie wiem a czasu wymienić nie mam. miałem korki sobie kupić miałem założone łożyska nie wiem jakiej firmy ale na jedną strone kosztowały 23 zł zdenerwowałem się bo wymieniałem je dwa razy. tera postanowiłem kupić coś leprzego dałem za łożyska 43 zł na strone gość mówił że są bdb. wymienie i się zobaczy co mi tym razem wcisnęli;)
Jeżeli na pudełku pisało SKF to bardzo dobry zakup.