logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
krzywa kierownica do jazdy na wprost
Autor Wiadomość
omegus 

Silnik: 2.0 2E GTI benz/gaz
Wysłany: 2010-08-10, 13:18   krzywa kierownica do jazdy na wprost

Witam!

Pomijając fakt że ściąga mi samochód na lewo i nie mam zielonego pojęcia dlaczego to mam gorszy problem - kierownica w położeniu prostym skręca w prawo, tak jakby luz na niej był przesunięty w lewo.
Zupełnie nie znam się na temacie - wyczuwam na kierownicy ten zakres w którym koła się nie skręcają i leży on od kilku stopni na lewo i kończy na centralnym położeniu kierownicy.

Ktoś wie co należy wyregulować, co bym mógł z jakimś typem zacząć objeżdżać mechaników?

Konello 
Hula Ula

Silnik: 1.8 ABS 90KM
Wysłany: 2010-08-10, 13:38   

Końcówki drążka kierowniczego do wymiany + ustawienie zbieżności kolego :) ;-)

omegus 

Wysłany: 2010-08-11, 08:07   

Dzięki :)
Widzę, że nie wygląda to strasznie cenowo, np Febi. Zastanawia mnie tylko różnicy w cenie np między Febi a Lemforderem. Ufać że jeśli piszą że do wszystkich modeli to będzie pasować do GTI czy do GTI jakieś inne? Pytam bo już parę razy się naciąłem że coś mi nie pasowało.

A ta geometria to z racji ściągania czy z racji tego że po wymianie trzeba zrobić? Jakieś dwa miesiące temu miałem geometrię po wymianie opon na letnie i żadnej różnicy nie było, wciąż ściąga tak samo.

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2010-08-11, 16:07   

omegus napisał/a:
Dzięki :)
Widzę, że nie wygląda to strasznie cenowo, np Febi. Zastanawia mnie tylko różnicy w cenie np między Febi a Lemforderem. Ufać że jeśli piszą że do wszystkich modeli to będzie pasować do GTI czy do GTI jakieś inne? Pytam bo już parę razy się naciąłem że coś mi nie pasowało.

A ta geometria to z racji ściągania czy z racji tego że po wymianie trzeba zrobić? Jakieś dwa miesiące temu miałem geometrię po wymianie opon na letnie i żadnej różnicy nie było, wciąż ściąga tak samo.

nie ustawisz geometrii na krzywych drążkach

Mój Mk3

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2010-08-11, 16:14   

Przed zrobienie zbieznosci wymień drazki. Drazki febi nie sa drogie i wymiana tez nie jest droga a i tak i tak musisz zrobic pozniej zbieżnosc a ona nie jest tania (u mnie 50zl)

No chyba ze chcesz juz tak na dobrze wiedziec co sie tam dzieje to jedz na stacje diagnostyczna zaplac te 10zl (czasem za darmo) i wjedz na rolki i pan diagnosta powie Ci co masz do wymiany :)

omegus 

Wysłany: 2010-08-12, 12:28   

Dobra to już wszystko wiem :) Ogromne dzięki!

Tylko powiedzcie mi jeszcze ostatecznie - wymienić same końcówki czy całe drążki?

Konello 
Hula Ula

Wysłany: 2010-08-12, 13:43   

końcówki drążka i wszystko będzie ok. No chyba że masz krzywe drążki xD

omegus 

Wysłany: 2010-08-12, 13:50   

A krzywy drążek mogę mieć np od dziury albo uderzenia w krawężnik, tak? To na pewno mam i krzywe drążki :)

Ostatnie przed zamknięciem tematu, to mam możliwość kupić za 200zl dwa drążki z końcówkami febi 08051 i 08052, albo tańsze odpowiedniki OCAP lub DELPHI za 120zł. Jeśli chodzi o same końcówki to różnica proporcjonalna. Opłaca się dołożyć i wziąć FEBI? Słyszałem o Delphi różne opinie ;) ale o OCAP nic.

Konello 
Hula Ula

Wysłany: 2010-08-12, 14:42   

Lepiej zapłacić więcej, mieć więcej satysfakcji i przyjemności z jazdy. No i wytrzymałość Febi o wiele większa niż Delphi. PozdraVWiam :-D

omegus 

Wysłany: 2010-08-24, 08:52   

Panowie, końcówki drążków wymienione na Febi, troche regulacji "na pałę" + solidna geometria aż do skutku i kierownica prościutko :) Nie wspominając już że przestało go ściągać i wreszcie podąża po puszczeniu kierownicy tam gdzie chce ;]

Dzięki wielkie za fachową pomoc!

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu