Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 335 Skąd: Grudza
Wysłany: 2008-11-04, 19:55 Kąt nachylenia koła
Czy prubowal ktos sam ustawiac kąt nachylenia kołą? bo mam problem z jednym kołem od strony kierowcy wczoraj zmienialem kola na zimowe i wlasnie zauwarzylem ze wcina mi opone od wewnetrznej strony. wie ktos jak samemu to zrobic?
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-04, 20:14
andrzej4286,
można oczywiście próbować samemu ale jest małe prawdopodobieństwo że Ci się uda...najprościej to poziomicą ale trzeba mieć idealnie wypoziomowany teren żeby postawić samochód...kąt pochylenia to minus 30 minut +/-20 minut czyli dół koła ma minimalnie wystawać na zewnątrz względem góry tylko trzeba mierzyć od felgi a nie opony
dla felgi:
13" ma być 0.29mm
14" - 0.31mm
15" - 0.33mm
to są różnice w odległości dolnej i górnej krawędzi felgi zmierzone od poziomu...powodzenia w regulacji. Tylko się pochwal jak zrobisz bo ja tez się do tego przymierzam
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-07, 19:25
wyliczyłem z funkcji trygonometrycznych na podstawie kąta pochylenia koła i wymiaru felgi a kąt pchylenia wziąłem z infotech ...jednak od teorii do praktyki daleka droga i sam już ponad rok przymierzam się do ustawiania...u mnie wołają za geometrię około 100zł i nawet bym sobie odżałował gdybym był pewny że zrobią to dobrze...myślę że jak jesteś pewien że masz coś źle ustawione to najlepiej skorzystać z rady naszej dzielnicowej, ja raczej mam dobra geometrię i tylko chciałbym sprawdzić i dlatego kombinuję
u mnie geometria też 100.Lepiej ustawić na stacji diagnostycznej.Kąt pochylenia to nie wszystko.Jak zmienisz kąt pochylenia to przestawia się nieznacznie zbieżność.Więc ustawisz może kąt pochylenia ale zbieżność się przestawi.Niestety to parametry zależne od siebie.tak jest skonstruowany zawias w naszych Furkach
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT