Silnik: 1800cm3
Wiek: 29 Dołączył: 29 Maj 2008 Posty: 14 Skąd: z internetu
Wysłany: 2008-09-24, 14:08 Jaki wlać płyn do wspomagania?
Moje pytanko dotyczy płynu do wspomagania kierowniczego...muszę dolać bo trochę mam mały stan...ale jaki? Jest jakaś konkretna marka? firma? czy właściwości płynu?
G002000 to jest zalecany orginał
FEBI Bilstein (zielony) zamiennik połowe tańszy (biała butelka)
Mają te same właściwości i są mineralne , nadają sie do niewysilonych układów wspomagania zalecane do VW.
Zastosowanie innych olejów może spowodować powstanie wycieków i skrócić żywotność pompy wspomagania.
Ja mam polo 6N więc dodam ,że w polo poziom płynu w ukł. wspomagania sprawdza się na włączonym i rozgrzanym silniku , wtedy powinno być pomiędzy min-max. Na zimno i przy zgaszonym silniku płynu powinno być mniej niż minimum a dokładnie powinien sie mieścić na zaznaczonym (zakreskowanym) polu na drugiej stronie bagnetu pomiarowego.
Paweł87, nie jest nigdzie napisane co ile się wymienia, jeśli wspomaganie chodzi oki to zostaw
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
w książce pisze ze nie przewiduje sie wymiany, dlaczego...kazda ciecz hydrauliczna się zużywa i wymaga wymiany ze względu na utrate własności również smarujących, istotne w przypadku takich mechanizmów.Szybsze zuzycie, szybsza awaria, kolejny zakup części...
Lepiej wymienić płyn co jakies 60k km.Po tym przebiegu płyn juz nie jest zielony czy innego koloru tylko brązowy lub czarny-> przepracowany.
Ja mam zalany olej Mobil ATF czerwony wspomaganie od wymiany płynu działa jak marzenie, cicho i lekko.
Oryginalny płyn jest zielony ale nie znam dokładnego typu.Koledzy wyżej napisali o tym troche
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT