Dziś rano jak jechałem usłyszałem ze piszczy mi tylne lewe koło wiec zabrałem się za naprawę hamulców okazało się ze tłoczek się nie cofa wiec wykręciłem cały zacisk . W zacisku wszystko jest ok tłoczek czysty zero rdzy w zacisku też czysto wiec co jest przyczyna? Znajomy mechanik powiedział mi ze przyczyna może być spuchniecie uszczelki znajdującej się w zacisku ale coś mu w to nie wierze Panowie czekam na porady
Teraz grzebałem przy tym zacisku i jest taka sytuacja wkręciłem tłoczek wciskałem wajcha ręcznego a tłoczek się wykręca . Prowadnice są ok chodzą luźno . Klocki siedzą sztywno
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-10-26, 14:12
Filip napisał/a:
Teraz grzebałem przy tym zacisku i jest taka sytuacja wkręciłem tłoczek wciskałem wajcha ręcznego a tłoczek się wykręca . Prowadnice są ok chodzą luźno . Klocki siedzą sztywno
klocki muszą mieć luz. Zeszlifuj rdzę jeśli jest na jarzmie i farbę z klocków.
I dobrze że się wykręca. Taka jest jego zasada działania chociaż do końca nie wiem jak to działa tam.
No i hamulce zrobione Wymieniem gumki w zacisku ta w środku i przeciw pyłkową , dałem nowe blaszki te co trzymają klocki zdrapałem rdze i wszystko gra
[ Dodano: 2011-10-26, 19:21 ]
A zapomniałem dodać pedał hamulca jest miękki coś źle odpowietrzyłem bo robiłem to sam jutro powalczę z tym i musi być dobrze
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-10-26, 20:09
Filip napisał/a:
No i hamulce zrobione Wymieniem gumki w zacisku ta w środku i przeciw pyłkową , dałem nowe blaszki te co trzymają klocki zdrapałem rdze i wszystko gra
[ Dodano: 2011-10-26, 19:21 ]
A zapomniałem dodać pedał hamulca jest miękki coś źle odpowietrzyłem bo robiłem to sam jutro powalczę z tym i musi być dobrze
wiesz co miałem to samo
miałem źle zeszlifowane klocki. Głupia sprawa z głupim mechanikiem. Wsadziłem nowe i tłoczek wkręciłem może 2-3 mm (nie cm) i pedał się zrobił też miękki. Odpowietrz i będzie dobrze. Ja to olałem i nie chce mi się odpowietrzać na nowo. Pedał mógłby być twardszy ale hamuje b dobrze.