1. za niedlugo chce wymienic tarcze z przodu u siebie w GT-eku, tarcze z przodu mam wentylowane.
czy te tarcze wymiarami sa identyczne z fabrycznymi http://allegro.pl/item615..._wersja_gt.html
aha i jakby ktos mial jakiegos linka bo klockow bo nie moge nigdzie znalesc do tarcz wentylowanych (grubosc klocka nowego to okolo 12mm) a wszystkie jakie znajduje maja od 17 d 20.5mm
3. czy po wymianie tarcz konieczna jest wymiana lozysk?? gdzies wycyztalem ze tak ale jak 3 miechy temu wymienialem lozyska to czy po wymianie tarcz znow musze to zrobic??
Ja na Twoim miejscu zamiast kupować na allegro, to brałbym w sklepie motoryzacyjnym. Jest sporo wymiarów do podania i czasem sprzedający może się walnąć i przyśle tarcze lub klocki nie te, co trzeba. Ale nie musi tak być.
Szukałbym też tarcz ATE lub Brembo - też drogie nie są, a przynajmniej wiesz, co kupujesz bo te marki z linku nic mi nie mówią. Co do klocków polecam firmę JURID lub GALFER. Klocki tych firm były fabrycznie montowane w golfach. Te pierwsze na pewno inni z 4um Ci polecą. A łożysk wymieniać nie musisz - nic podobnego zresztą nie słyszałem, żeby po wymianie tarcz trzeba wymieniać łożyska. Nie wymieniasz piasty przecież, żebyś musiał to robić.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-05-02, 11:55
strzeliniasty napisał/a:
nowego to okolo 12mm)
takie cienkie sa potrzebne tylko gdy robiłeś przeróbkę i dawałeś wentylowaną tarczę w miejsce pełnej. Normalnie są 16 mm FDB 774 numeracji ferodo. Ale sprawdź to jeszcze
pozwole sobie podpiac sie pod temat. Tez mam golfa GT tylko ze kombi. Osttanio jak zmienialem antene zobczylem ze tarcze sa juz grubosci nalesnika, poprzednicy najwyrazniej nie interesowali sie tym. Piszecie ze w GT byly tarcze wentylowane, tymczasem u mnie sa zwykle. Czy jak kupie kupie wentylowane to nie bede mial problemu z zalozeniem. Czy mozliwe ze poprzednicy cos modzili zeby dawac zwykle tarcze.. Jezeli tak z jakimi problemami moge sie spotkac montujac teraz wentylowane??? A moze w GT kombi nie bylo wentylowanych z gory dzieki za pomoc
majkel2424, ja w swoim variancie GT (1Z) też miałem pełne tarcze, teraz jestem na etapie zmiany na wentyle. sprawdz tylko czy w jażmie zacisku szczelina w którą wchodzi tarcza mo ok 20 mm jak tak to nic nie stoi na przeszkodzie w zakładaniu wentylowanych tarcz, i jeszcze jedno pamiętaj że klocki do wentyli są cieńsze niż do pełnej tarczy.