logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana płynu hamulcowego
Autor Wiadomość
rafal9119 
mk3 black

Silnik: 1,6 75 km AEE
Wysłany: 2012-01-17, 18:05   wymiana płynu hamulcowego

witam koledzy mam taki problem mam zamiar wymienić płyn tylko nie wiem któredy stary spóscić. i jak odpowietrzyc. i ile płynu wejdzie w cały układ hamulcowy .z góry dzieki

pitt47 

Silnik: AAM
Wysłany: 2012-01-17, 19:57   

Jeśli chodzi o wymianę płynu to najlepiej użyć szukajki. Dodam tylko, że sam tego nie zrobisz. Do układu wchodzi około 0,5 l. Powodzenia

Sivy 
GT Special

Silnik: ABS
Wysłany: 2012-01-17, 20:58   

rafal9119,

6.1 Odpowietrzanie układu hamulcowego

Klasyczny sposób odpowietrzania układu hamulcowego, przebiega następująco:
a) Najpierw należy napełnić zbiorniczek wyrównawczy i podczas odpowietrzania ciągle sprawdzać poziom płynu hamulcowego, aby nie dopuścić do ponownego zapowietrzenia układu.
b) Rozpoczyna się od hamulca, którego obwód hydrauliczny zawiera największą ilość płynu. W przypadku pojazdów wyposażonych w hamulce tarczowe osi przedniej i hamulce bębnowe osi tylnej takimi hamulcami są: hamulec tylny prawy i przedni prawy (oczywiście w przypadku samochodu wyposażonego w kierownicę po prawej stronie, takimi hamulcami będę hamulce lewe). Na odpowietrznik hamulca należy nasunąć przezroczysty przewód, którego drugi koniec trzeba zanurzyć w odpowiednim naczyniu, do połowy napełnionym czystym płynem hamulcowym. Koniec przewodu powinien znajdować się poniżej lustra płynu.
c) Odkręcić odpowietrznik o około 3/4 do 1 obrotu.
d) Nacisnąć silnie pedał hamulca, dokręcić odpowietrznik i po 2-3 sekundach powoli zwolnić pedał hamulca (płyn musi dopłynąć ze zbiorniczka wyrównawczego). Podane czynności powtarza się do chwili, gdy z odpowietrznika przestanie się wydobywać płyn zawierający pęcherzyki powietrza.
e) Dokręcić odpowietrznik, zdjąć przezroczysty przewód i nałożyć kapturek chroniący odpowietrznik przed zanieczyszczeniem.
f) Wykonać czynności c), d), i e) dla hamulców pozostałych kół.
g) Ponownie uzupełnić ilość płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

vwzone.pl

pitt47 

Wysłany: 2012-01-18, 03:42   

sivy - nie mieszaj człowiekowi w głowie bo sam zacznie to robić i zapowietrzy cały układ!! Do odpowietrzania są potrzebne dwie osoby, Zaczynamy od koła najdalej położonego od pompy i kolejno do najbliżej położonego a na końcu jeśli jest hydrauliczne to siłownik sprzęgła. Nie ma kompletnego znaczenia czy to są hamulce tarczowe czy bębnowe. Odpowietrznik popuszcza się jak i zakręca w chwili gdy ta druga osoba ma wciśnięty pedał hamulca po kilkakrotnym wcześniejszym naciśnięciu. Przed rozpoczęciem odpowietrzania najlepiej jest wymienić płyn w zbiorniczku poprzez odessanie go strzykawką. Powodzenia.

rafal9119 
mk3 black

Silnik: 1,6 75 km AEE
Wysłany: 2012-01-18, 07:10   

dzieki koledzy poznij zabieram sie do roboty he. pkt poleciały.

prekursor 

Silnik: AJM
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-01-18, 09:06   

pitt47 napisał/a:
Przed rozpoczęciem odpowietrzania najlepiej jest wymienić płyn w zbiorniczku poprzez odessanie go strzykawką. Powodzenia.

A co z płynem który jest w przewodach?
Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że wymiana płynu polega tylko na odciągnięciu tego co jest w zbiorniczku.

pitt47 

Wysłany: 2012-01-18, 09:30   

prekursor- proponuję czytać ze zrozumieniem. Napisałem "przed odpowietrzaniem" czyli jest rzeczą prostą jak budowa cepa, że w trakcie odpowietrzania nowy płyn znajdujący się w zbiorniczku będzie wypychał stary znajdujący się w przewodach hamulcowych. Tym sposobem wymiana płynu będzie o wiele szybsza i z przewodów prędzej poleci nam nowy płyn. Czy dostatecznie wyjaśniłem?

prekursor 

Silnik: AJM
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-01-18, 11:10   

pitt47 napisał/a:
prekursor- proponuję czytać ze zrozumieniem. Napisałem "przed odpowietrzaniem" czyli jest rzeczą prostą jak budowa cepa, że w trakcie odpowietrzania nowy płyn znajdujący się w zbiorniczku będzie wypychał stary znajdujący się w przewodach hamulcowych. Tym sposobem wymiana płynu będzie o wiele szybsza i z przewodów prędzej poleci nam nowy płyn. Czy dostatecznie wyjaśniłem?

Nowy płyn wymiesza się ze starym i zostanie wyparty poprzez odpowietrzniki.
Na dobrą sprawę musi posiadać 2x więcej nowego płynu niż wchodzi do układu.

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2012-01-18, 18:40   

Proponuję nie przesadzać, resztki starego płynu nic nie zaszkodzą jak się pomieszają z nowym.
Odpowietrzanie w wersji dla samotnych jest bardzo proste, naciskamy hamulec i blokujemy pedał o fotel kawałkiem listwy. Idziemy do koła popuszczamy odpowietrznik z nałożoną rurką, jak przestanie wypływać zakręcamy, puszczamy hamulec i na nowo, po kilka razy na każde koło. Zawsze tak robię gdzie ja się doproszę kogo w domu o pomoc.

pitt47 

Wysłany: 2012-01-20, 19:50   

Do całkowitej wymiany płynu w golfie 3 wystarczy 0,5 l płynu. Sposób który opisałem gwarantuje dobre i solidne wykonanie tej roboty.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu