logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K@mil
2008-11-21, 17:23
wibrujacy pedal hamulca!!!
Autor Wiadomość
nurek 555 

Silnik: 2.0 8v
Wysłany: 2008-05-05, 18:15   wibrujacy pedal hamulca!!!

witam, mam taki problemik... przy hamowaniu czasami wibruje mi pedal hamulca, strasznie wypycha go do gory i wydaje dziwne tyrkoczace glosne dzwieki. kontrolka zazwyczaj przy tym nie swieci ale czasem zaswieci i po jakims czasie gasnie... zima zauwazylem ze przy ostrym hamowaniu i przy zadzialaniu abs-u tak jakby blokowalo mi prawy tyl na ostatnich metrach hamowania... czy to moze byc wina czujnika czy moze pompy...? ratunku!!!

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-05-06, 01:34   

Takie objawy to początek zadziałania ABS-u, a wszelkie awarie, także pompy lub czujnika, powinny być sygnalizowane zapaleniem się kontrolki tegoż ABS (tylko czy jest tam żarówka, bo poprzedni właściciele bywają bardzo dowcipni...) i czasem też przejściem układu w tryb awaryjny, tzn. tak jakby nie było ABS. Nie żebym żartował, ale przy mocnych hamowaniach ABS się uruchamia i przy układzie hydraulicznym drgania są odczuwalne.

nurek 555 

Silnik: 2.0 8v
Wysłany: 2008-05-06, 18:13   

ale to nie jest normalne wibrowanie pedalu bo wiem ja zachowuje sie hamulec gdy abs zaczyna dzialac. to sie dzieje przy munimalnej predkosci i to w chwili gdy nigdy w zyciy nie mialby mozliwosci zadzialania! (suchutki asfalt i np 3 km/h)! wibrowanie to trwa jeszcze przez chwile nawet po przelozeniu nogi z hamulca na gaz i sprawia wrazenie jakby gaz tez wibrowal!!!! dzieje sie to przy malych obrotach silnika...

[ Dodano: 2008-05-06, 19:30 ]
a zaroweczka jest, czasem sie zaswieci, abs przestanie dzialac i po jakims czasie sama zgesnie i abs normalnie dziala... a wibrowanie pojawia sie wtedy gdy kontrolka nie swieci!!

wurth 

Silnik: 400ccm 27kW
Wysłany: 2008-09-06, 19:21   dołączam sie do pytania...

zachowanie :

Przy dochamowaniu na bardzo niskich predkosciach pedal hampla podnosi sie i slychac skrzeczenie, ktos juz moze dowiedzial sie co to za problem??

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-09-06, 22:01   

nurek 555, ja stawiam ma uszkodzony któryś z czujników przy kole bo może być nie szczelny dzisiaj bawiłem się w golfie od wujka i robiłem test ABSu i pokazał uszkodzony czujnik w lewym tylnik kole (kasowanie błedu nic nie dawało) a tak jak pisze Zico63, nie było żaróweczki przy kontrolce :-? a test polega na tym że wciska się hamulec do oporu i komputer podaje sygnał na pompe a ona już tam sobie szaleje i tak na każdym kole osobno P.S. fajne uczucie robić taki test to aż całe auto chodzi przy takim tescie :lol: więc jak masz możliwość to jedz na kompa i niech zrobią ci taki test...

nurek 555, a czy mi się wydaje czy jesteś może kolego z ogrodzonej koło cieszyna?? ;-)

!! REGULAMIN FORUM !!

wurth 

Silnik: 400ccm 27kW
Wysłany: 2008-09-08, 16:20   

marcinkoz2910 napisał/a:
nurek 555, ja stawiam ma uszkodzony któryś z czujników przy kole bo może być nie szczelny dzisiaj bawiłem się w golfie od wujka i robiłem test ABSu i pokazał uszkodzony czujnik w lewym tylnik kole (kasowanie błedu nic nie dawało) a tak jak pisze Zico63, nie było żaróweczki przy kontrolce :-? a test polega na tym że wciska się hamulec do oporu i komputer podaje sygnał na pompe a ona już tam sobie szaleje i tak na każdym kole osobno P.S. fajne uczucie robić taki test to aż całe auto chodzi przy takim tescie :lol: więc jak masz możliwość to jedz na kompa i niech zrobią ci taki test...

nurek 555, a czy mi się wydaje czy jesteś może kolego z ogrodzonej koło cieszyna?? ;-)

super dzieki za pomoc, auto pojechalo do mechanika i przekazalem znajomej wasze sugestie, wiec jak cos bedzie sie z nimi uzerac:)

adiian 

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-11-24, 17:30   

Zico63, Mam pytanie do Ciebie.Mam Golfa III.Wczoraj jak jechałem to zauważyłem,że świeci mi się kontrolka od ABS-u wcisnąłem pedał hamulca i ABS nie działa cały czas pali się tylko ta kontrolka.Jaka może być przyczyna tej awarii?

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-11-24, 19:33   

Nie potrafię odpowiedzieć, to jest przede wszystkim elektronika - możliwa do ziagnozowania tylko VAG-iem.
Niestety, trzeba poszukać w pobliżu dobrego kolegi który niedrogo to zrobi. Podłączy do komputera i wyświetlą się błędy - to urządzenie potrafi się samo zdiagnozować.
A potem to już według podanych błędów.

Thao 
Viva la Golf

Silnik: 1.4 KAT
Wysłany: 2009-04-02, 17:12   Re: dołączam sie do pytania...

wurth napisał/a:
zachowanie :

Przy dochamowaniu na bardzo niskich predkosciach pedal hampla podnosi sie i slychac skrzeczenie, ktos juz moze dowiedzial sie co to za problem??

Dzięki wielkie :D mam ten sam problem i dowcipnego poprzedniego właściciela :D Wykręcił żarówkę :D

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu