Witam przy ok 120kmh mam jakieś dziwne wibracje na kierownicy a jak próbuje lekko hamować to te wibracje są jeszcze mocniejsze co może być nie tak ? Tarcze są ok , klocki juz słabe ale czy to przez klocki ?Przy niższych prędkościach tego nie ma. NIe pytajcie wogóle co sie dzieje jak ze 160kmh musze hamować xD
Bolek III, miałem to samo i powodem tego była zła zbieżność kół zajechałem ustawili i już tego nie ma, wiec na 100% jest to wina zbieżności, ewentualnie źle wyważone koła
W większości przypadków powodem wibracji przy hamowaniu są pokrzywione tarcze
kolega pisze że jak jedzie powyżej 100km/h to i bez hamowania mu drży kierownica więc tak samo jak u mnie było a podczas hamowania u mnie te drgania nasilały... u kolegi tak samo
kazdy z nas ma racje, ale ja mialem tak ze po wywazeniu zgubilm jede ciezarek i drgalo mi powyzej 100 wiec moze zaczac od najlatwiejszych rozwiazan, a Bolek III, gdzies zaginal.
Juz to zrobiłem. Zmieniłem tylne koła na przód i wsadziłem nowe klocki bo juz blachy prawie były i jest super nawet przy 170kmh jest gituś. Ale no co padła pompa wody zatarła sie . Nie dosc że sprzegło 320 to pompa 100zł xD plus robocizna 200zł Tzn golfik nie jeździ przez miesiąc. Ale teraz ujeżdzam Bore rodziców więc dam rade:D
pewnie podczas wymiany paska rozrządu ktoś nie zadbał o wymianę pompy wody, ale na forum są tacy co twierdzą że nie trzeba tego wymieniać razem z paskiem powinni ten temat zobaczyć. . . .
marcinkoz2910, masz racje, to i tak jedna robota, mialem zrobic na starym pasku 35 tys, jeszcze i mechanik zapowiedzial mi wymiane pomy przy nastepnej wmianie paska, nie zrobilem 35 kilometrow i padla mi pompa wody bo wczesniej ktos zaoszczedzil, za caly rozrzad z pompa wody wydalem 350 zl ( pompa kosztowala 90 zl ), tu nie mozna oszczedzac.
NO ja na szczęście nic więcej mi sie nie rozwaliło. Bo coś tam pękło jakieś wiurki metalu wyleciało i strasznie świszczało i szumiało. NIe grzał sie jeszcze ... Juz koszty wiem. Sprzęgło (tarcza docisk i łożysko oporowe) Firmy LUK bodajże - 320zł , pompa wody niewiem jaka wiem że nowa 100zł + robocizna za te rzeczy 200zł. Wydaje mi sie za robocizne wporządku . Ale co tam dopiero mam 300zł xD
_________________ I Love My Golf P
seb [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-28, 01:27
Bolek III, rob odrazu pasek bedziesz mial spokoj na jakis czas a do wymiany pompy musza Ci sciagnac pasek.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-28, 14:03
bo jesli pompa wody nie jest w rozrządzie to oczywiscie ze sie jej nie wymienia. co innego jak pompa wodu napedzana jest poaskiem rozrządu to wtedy oczywiscie ze sie wymienia ale co druga wymina paska pompe sie wymienia ale lepiej za kazdym razem.po za tym panowie moim zdaniem i praktycznie szybciej to idzie jak sie wyrzuci alternator,odsunie pompę wspomagania kierownicy odkreci podstwę alternatora to jest dostęp aby odkręcić cała pompe wody od bloku.. pompa nie jest przykrecona jak w oplu czy w jakimś innym aucie do bloku bezposrednio tylko to jest osobna czesc... nawet w garazu mam nówkę dupe od pompy wody....teraz sobie poimyslicie... pompe wody zmieniałem bo była rozsypana ale auto ogólnie miałem na wymiane rozrządu...wiec wymieniłem sama głowną pompe a dupa mi została...
Ja pompy nie mam podłączonej pod rozrzad.... Moją pompe napędza pasek od altternatora... A mam do was pytanie jesli oni mi tak szumi to co sie może stać jak zaszumi sie na maxa ? Bo potrzebuje pojechać golfem ale niewiem czy żebym nic więcej nei zepsuł . Pasek od alternatora itak mam do wymiany.... Dodam że to koło od pompy wody całe lata....
No to tak... zaryzykowałem , wyjechałem (łącznie 90km w dwie strony) No i wszystko chodzi tak jak chodziło. Nic głośniej tylko buczy i buczy tak co drugi obrót wału . Postanowiłem narazie jeździć do póki pieniędzy nie uzbieram.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-28, 22:49
no to w koncu cos ci sie skończy i staniesz na mrozie. ukęci ci sie ośka w pomie na której jest koło od napedu,spadnie pasek,wkreci sie w rozrzad jak rozwali obudowy i wtedy bedziesz miał swoje zbieranie pieniedzy....rób jak uwazasz,w końcu to nie nasze małpy nie nasz cyrk pozdro...