Wysłany: 2009-03-12, 13:35 Werja GT a zaciski przód
Witam,
z tego co mi wiadomo w wersjach gt z ABS były tarcze wentylowane i takie kupiłem. Jednak po rozebraniu okazało się, że one nie wejdą bo zaciski są na tarcze pełne. Dlaczego jest taka sytuacja skoro wszędzie jest podawana informacja o tarczach wentylowanych do mojego auta? Zaciski są Lucasa. Teraz nie wiem kurde czy ja mam coś nawalone w aucie czy jak? Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Nie wszystkie golfy GT mają ABS - mój np. nie ma, a mam tarcze wentylowane. Ale do rzeczy: tarcze wentylowane mają tylko golfy GT od pojemności 1.8 (ABS) GT i 2.0 (2E) i wyższe. Później doszła chyba z takimi tarczami pojemność 1.6 GT oraz VR6. Zwykłe wersje: CL i GL mają tarcze pełne. Tym samym zaciski są inne. I te wersje GT mają tarcze o średnicy 54mm, a wersje CL i GL mają średnicę 48mm.
Możesz sobie właśnie sprawdzić jakie tarcze są u Ciebie.
tarcze o średnicy 54mm, a wersje CL i GL mają średnicę 48mm
coś ci siechyba pomyliło
średnica tarczy w CL/GL to 239 mm lub 256 mm (w mocniejszych silnikach), GT miały przeważnie tarcze 256 i dodatkowo wentylowaną, czyli grubszą, dokładnie 20 mm grubości, niewentylowana ma chyba 12 mm, Golfy GTI oraz VR6 mają tarcze 280 mm, oczywiście wentylowaną
Echh.. ktoś ogólnie mieszał w moim aucie. No, ale w IC się dowiedziałem, że komplet zacisków do mnie to 440zł na tarcze wentylowane więc niedługo trzeba będzie je zakupić. No cóż, trzeba dbać o gofra ;D
Wiem już - sprawdziłem swój błąd jeśli chodzi o średnicę tarczy. Podałem wymiary tłoczków w zaciskach. Jakoś źle przyuważyłem, co pisałem - chyba przez to, że oczka mi się kleiły już.
e tam, w tym tygodniu kupuję zaciski pod tarcze wentylowane i na program więc i będzie szybciej i będzie jak go zatrzymać
W avatarze masz napisane, że benzyna a w opisie golfa że diesel. Może i nie jest to ważne z jakiegoś powodu ale jednak powinno być jasno określone i napisane czym się jeździ. No chyba, że jeździsz na dwóch silnikach to wtedy nie ma problemu.
Dzięki chłopaki za zaśmiecanie tematu Nie mogłem liczyć na lepsze odpowiedzi .
Proszę moderatora o zamknięcie tematu. Sprawa wyjaśniona i zamknięta, a zaciski zamówione.