Wysłany: 2011-09-20, 20:19 trzesie kiwerownica podczas hamowania ;/
Jak wyżej panowie mam problem otóż podczas hamowania trzęsie mi kierownica <już ktorys miesiąc> ale w niedziele podczas dłuższej trasy na chwile znikną mi hamulec ale po zatrzymaniu i "podpomopwaniu" znalazł sie. moje pytanie czy to pompa czy serwo i czy ktos mial podobny problem z ta kierownica ? <krzywe tarcze odpadają bo są nowe, klocki to samo>
a w jakim stanie masz tarcze hamulcowe... moze sa zwichrowane i dlatego trzesie przy hamowaniu. w jednym miejscu bedzie o setne milimetra mniej i bedzie trzesło
Silnik: ADY Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 17 Lip 2011 Posty: 127 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-09-20, 21:49
kuki napisał/a:
Ale przy hamowaniu ? ma to coś wspólnego >?
Owszem końcówka drążka ma dużo do drgań przy hamowaniu, wystarczy niewielki luz, i niewielki na przekładni kierowniczej to wystarczy żeby generować drgania przy hamowaniu i to dość spore. Wiem to z doświadczenia.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-09-21, 13:43
Przyczyną drgań może być wybita końcówka, choć najpierw sprawdził bym stan opon, bo to one są najczęściej przyczyną drgań, co do zniknięcia pedału hamulca, piszesz że tarcze i klocki są prawie nowe, a po wymianie układ był odpowietrzany? Sprawdź też ilość płynu hamulcowego, ale wygląda to na zapowietrzenie.Przyczyną drgań może być wybita końcówka, choć najpierw sprawdził bym stan opon, bo to one są najczęściej przyczyną drgań, co do zniknięcia pedału hamulca, piszesz że tarcze i klocki są prawie nowe, a po wymianie układ był odpowietrzany? Sprawdź też ilość płynu hamulcowego, ale wygląda to na zapowietrzenie.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: ADY Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 17 Lip 2011 Posty: 127 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-09-21, 21:36
Dajcie chłopakowi wymienić całe zawieszenie i tak wyjdzie że to końcówki albo drążki
Jak wytargałem swoją Alpine E30 ze stodoły w okolicach Katowic, to było dokładnie to samo przy hamowaniu telepało kierownicą potwornie, też myślałem że to tarcze, im większa prędkość tym większa telepka, u mnie akurat wybite były już drążki.