Witam
Mam taki problem ostatnio wymieniłem klocki hamulcowe i tarcze no i po tym coś mi piszczy jak jadę ale to nie zawsze jak nacisnę na hamulec to przestaje więc to pewnie klocki ale czy to jest normalne na nowych tarczach i klockach zrobiłem już z 400 km co z tym mogę zrobić ??
To pewnie nie klocki Ci piszczą tylko szczeki z tyłu, przypadłość wiekszosci Golfów, u mnie tez tak było, looknij sobie ten temat.. http://www.golf3.pl/topic...lca-vt15935.htm
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-05-21, 18:16
Krzych89, mogą klocki nie odbijać od tarczy. Albo były za ciasne - trzeba ciut z boków szlifnąć, albo zacisk brudny i trzeba go rebrać wyczyścić i zminić gumki
no ale wszystko było czyszczone przy wymianie tarcz i klocków a klocki mam firmy Ferodo więc dobrej a dzieje się to w prawym przednim kole co mam z tym zrobić samo przejdzie ??? czy to rozbierać ??
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-05-22, 08:16
Nie wiadomo czy przejdzie, chociaż zajtrzyj tam czy klocki mają na tyle luzu, żeby się przesuwać w prowadnicach. Czasem w procesie produkcyjnym wymiar klocka jest zachowany a po nałożeniu lakieru robi sia za długi i ten lakier starczy szlifnąć.
odświeżam tema ponieważ rozebrałem przeczyściłem wszystko nawet tarcze ściągnąłem i wyczyściłem pod nią i problem nie zniknął na tych tarczach i klockach przejechałem już prawie 4 tys kilometrów a one dalej piszczą w prawym kole jak jadę i nie naciskam hamulca i co jest dziwne to jak jadę to jak skręcę kierownicą w prawo to więcej piszczy a jak w lewo to prawie w ogóle nie piszczy a i jeszcze jest taki coś że jak kręciłem tarczą jak były ściągnięte klocki to w jednym miejscu był taki troszkę większy opór czy to jest normalne ?? Proszę pomóżcie bo już nie mam do tego nerwów
Wysłany: 2009-11-11, 20:38
marka ok jak najbardziej, ale czy Ty masz takie małe cienkie tarcze w 1.8 ABS?
Ja od tego sprzedawcy kupiłem osławione Brembo które trafił szlag po kilkuset kilometrach, np ale to nie jego wina powiedzmy. Jednakże nie kupowałbym nic z hamulców na allegro, bez wzięcia części do ręki i obejrzenia numerów i oznaczeń. Za duże potencjalne ryzyko kłopotu jak dla mnie
Wysłany: 2009-11-12, 20:26
majster napisał/a:
A dlaczego te oznaczenia i numery są takie ważne?
no bo klocki muszą pasować do danych tarcz i zacisków, różnią się nie tylko kształtem ale i grubością, na dodatek nigdy niema się pewności czy poprzedni właściciel czegoś nie kombinował z hamulcami i komponentów nie zamieniał żeby ulepszyć. Dlatego jak pierwszy raz robisz z tym w swoim aucie to najlepiej części wyjąć i na roweku jechać do sklepu porwónać
Po wymianie klocków i tarcz, to teraz niebo a ziemia. Kupiłem ten zestaw z allegro tarcz brembo i klocków ferodo. Zapłaciłem coś koło 200zł. Przy wymianie dowiedziałem się, że stare klocki to jakieś chińskie gówno za 30zł, a tarcza jedna była obgryziona jakby jakiś bóbr ją dopadł. No, ale teraz to mocniej pedał hamulca i samochód staje dęba Polecam ten zestaw, zobaczymy jak długo wytrzyma.