Wysłany: 2009-05-01, 18:51 stukanie w kole podczas hamowania
witam wszystkich czy ktos by mogl mi powiedziec co to moze byc ze stuka mi w przednim prawym kole podczas hamowania??ostatnio wymienilem klocki na nowe i bylo dobrze az do teraz,czasami stuknie mmi jak jade i wjezdzam w zakret obojetnie ktory ale rzadko, najgorzej jest przy hamowaniu....
Ostatnio zmieniony przez marcin291986 2009-05-05, 06:36, w całości zmieniany 1 raz
TomekKutno, nie pomoglo
teraz nawet przy skrecaniu w lewo stuka, sprawdzalem wszystko i niby w porzadku, czasami to jednak przestaje i jak jade to nic nie slychac, ten dzwiek jest tez troche podobny do takiego jak jest przy hamowaniu jak sa same blachy.....patrzylem dzisiaj i jeszcze jedno zauwazylem ze klocek hamulcowy wystaje lapie troche tarcze w miejscu gdzie niejest wyszlifowana (rant od srodka tarczy) moze to byc przyczyna????
Jacol, zacisk jest w porzadku bo tarcze wymienialem i sprawdzalem dokladnie (prowadnice i mocowanie sa ok) bylem na diagnostyce u znajomego i nic nie wykryl zadnych luzow niczego wiec szukam dalej i czekam na dalsze propozycje rozwiazania mojego problemu ....
witam po tych kilku dniach meki i szukania przyczyny stukania i szorowania odnalazlem przyczyne,nigdy bym sie tego nie spodziewal az rano naszlo mnie ze to moze byc to a mianowicie na prawej polosce jest taka guma z taka niby opaska metalowa (ok 15 cm od wew przegubu w strone kola) i to ona byla przyczyna mej udreki, poprostu sie przesunela i na dziurach i podczas hamowania kiedy to przod sie obnizal na amortyzatorach ona szorowala o nadwozie, naprawa trwala zaledwie kilka sekund i sie udalo teraz cisza i spokoj, dzieki wielkie wszystkim za rady
http://www.vwgolf.pl/?page_id=108 ktos wie gdzie kubic sprezyny mocujace jak to sie w ogole fachowo nazywa itd bo mi rowniez ciagle stuka cos w kolach i podejrzewam ze to to samo co koledze
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-05-16, 20:11
marcin291986 napisał/a:
ok 15 cm
sorki za odkop, ale ona nie ma być 15 cm tylko tuż przy wewnętrznym przegubie, chyba 2 cm nie mam teraz serwisówki jak bedzie potrzeba to podam dokładnie. Bedzie walić o wahacz jak tak zostawisz
Dostepna w zestawie naprawczym przednich hamulcow, np quickbrake, bosch
Mozna kupic bez problemu w Fota, Intercars
tzn ze sprezyny mocujace sa w kazdym kole i na przedniej osi jak i na tylenj mi cos stuka tylko z przodu więc myślałem ze tylko na przodzie sa te blaszki . czyli musze wymienic te blachy w kazdym kole podajac zacytowane przec ciebie dane moze ktos zna linka z allegro gdzie mozna to zamowic ?
pablomed, ja niewiem w ktorym miejscu ma ona byc, u mnie lata jak smrod po gaciach na poprzedniej polosi tego nie mialem wcale,i sie zastanawiam czy tez wogle tego nie wy.....ciac bo nawet dokladnie nie wiem po co ona jest a skoro niebylo jej wczesniej to niewiem czy teraz jest potrzebna
heh dokladnie rowniez nad tym myslalem ale kupie nowe zamontuje i jezeli nie beda chalasowac to je zostawie .
heh jak narazie ni holery nie moge tego znalesc na allegro trzeba bedzie chyba sie wybrac do motoryzacyjnego no chyba ze ktos ma jakies dojscie przez neta