Wysłany: 2009-02-11, 19:33 słabszy hamulec , tarcze sie grzeją
witam , mam taki problem - Gdy muszę hamować kilka razy , po kilka sekund to strasznie grzeją mi sie tarcze , aż smierdzi w srodku... Nie ma mowy o dotknięciu tarczy bo jest rozgrzana jak patelnia.. Kiedyś zacząłem hamować delikatnie przed zakrętem przy około 120 km/h , zwolnilem może do 80 i hamulce pusciły... wciskałem je do deski ale tylko troche jakby hamowały.. dobrze że prosto też była droga.. Ogólnie zauważyłem ze są słabsze troche .
Płyn jest.. Klocki dobre
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-11, 23:46
posłuchaj sie - i zajrzyj co sie dzieje z tyłu w bebnach... sprawdż szczeki w jakim są stanie a przede wszystkim cylinderki hamulcowe...
tarcze ci sie grzeją bo cała siła cięzar auta spada na przednia oś i praktycznie ona tylko dział najlepiej aby te kilogramy wyhamowac...
No bębny z tyłu zdejmowałem niedawno bo tarło okropnie... ale to była wina tej sprężynki od trzymania szczęki bo sie oderwała.. ale zrobilem to i juz nie ma tego hrobotu. Ręczny może nie jest bardzo mocny ale dziala bez zarzutu... Klocki z przodu są prawie nowe
Silnik: 1.4 ABD + NOS Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 535 Skąd: ewewefwef
Wysłany: 2009-03-18, 18:21
kolego a morze to nie wina ciepła powstałego podczas hamowania tylko wina ciepła powstałego z zapieczonych zacisków i ciepło powstaje z ciągłego tarcia klocków o tarcze poprostu klocki nie oddają
Silnik: 1.4 ABD + NOS Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 535 Skąd: ewewefwef
Wysłany: 2009-03-19, 18:04
najprościej aby to sprawdzić
podnies przednie koło wdusci hamulec i sprubowac pokrecic kołem
jak koło bedzie hamowane lub bedzie cierzko sie kreciło to zapieczone zaciski
rozebrac zaciski zobaczyc jak mocno sie zapiekły jak da sie rozebrac to tłoczki przepolerowac i złozyc spowrotem na nowe uszczelki i trzeba kupic smar specialny do tłoczków
jak sie zapiekły na amen lub za duzo uszkodzen tłoczka od rdzy to kupic urzywane za 30 zł od szt