Witam.
przy normalnym lekkim hamowaniu jest ok, ale jak trzeba troszkę mocniej przyhamować to trzeba naprawde użyć w to więcej siły. Kiedyś z ciekawości rozpędziłem się do ok. 40km/h i wcisnąłem hamulec na maksa i ku mojemu zdziwieniu auto nie było w stanie zblokować kół(dopiero w ostatniej końcowej fazie ok 1 m.)
Mam wersje 2.0 16V z większymi tarczami z przodu i z tyłu. Klocki są jeszcze prawie całe, przednie tarzce w super stanie a tylnie takie jeszcze na 30 tyś. Płyn chyba od dłuższego czasu nie był wymieniany ale nie sądzę aby było to powodem problemu. Mam sprawny ABS (sprawdzałem już na śniegu)
W czym może tkwić problem?? od czego zacząć??
będę wdzięczny za każdą odpowiedź,
Pozdrawiam
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
sprawdz kolor plynu hamulcowego, jesli nie jest przejzysty to do wymiany, duza wine ponosi plyn ktory jest brudny, naklepszy jest DOT-4, mozliwe ze masz lekko zapowietrzone hamulce
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-02, 23:14
sprawdź czy wszystkie tłoczki pracują , czy nie sa zapieczone prowadnice zacisków i czy nie stoja deba klocki ham.w jazmach, wymień płyn hamulcowy... nie stwierdzaj grubosci tarczy po wygladzie tylko ja zmierz tarcza hamulcowa ma swoja tolerancje max zuzycie- jesli bedzie juz bardzo po za to uwierz mi hamuce beda do dupy... bardzo duzo kłaków z torby rwałem jak szukałem przyczyny jak jeszcze miałem civica... a civicem latałem po 200km/h i cięzko nieraz było zahamować... jeśli chodzi o przednie tarcze a masz ABF 150km i na 4 sruby piaste to grubość tarczy nowej jest 20mm a max zuzycie to 18mm jesli masz jeszcze wieksze zużycie to wiadomo.... a jesli chodzi o tylne tarcze to grubość jej jest 11,9mm maź zuzycie 10mm...
a jeśli masz piasty na 5 srub to przednie tarcze grubość 22mm a max zużycie 20mm tarcze tylne grub -10mm a max zuzycie 8mm...
witam, podlącze sie do tematu. od wczoraj w moim golfiku hamulce sa slabe, podczas jazdy jak hamuje to pedal prawie w podlodze, ale gry go podpompuje dwa razy jest ok, przejade jakis odcinek i historia sie potarza. pomóżcie bo tak jeździc sie nie da
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-12-30, 02:02
Glania napisał/a:
witam, podlącze sie do tematu. od wczoraj w moim golfiku hamulce sa slabe, podczas jazdy jak hamuje to pedal prawie w podlodze, ale gry go podpompuje dwa razy jest ok, przejade jakis odcinek i historia sie potarza. pomóżcie bo tak jeździc sie nie da
90% zapowietrzone hamulce, odpowietrz sobie a przy okazji wymien płyn na nowy
dzis rano sprawdzalem pedal hamulca na postoju na wlączonym silniku. pierwsze nacisniecie pedal prawie w podlodze, po chwili drugie juz w polowie i trzymam i nagle pedal pomulutku czuje jak w dól ucieka. moze to byc wina cylinderka albo wadliwego przewodu
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-12-30, 11:21
Glania napisał/a:
dzis rano sprawdzalem pedal hamulca na postoju na wlączonym silniku. pierwsze nacisniecie pedal prawie w podlodze, po chwili drugie juz w polowie i trzymam i nagle pedal pomulutku czuje jak w dól ucieka. moze to byc wina cylinderka albo wadliwego przewodu
to już całkowicie zmienia postać rzeczy bo jak pedał idzie w dół to trzeba szukać wycieku a powinien być spory więc gdzieś coś się pokaże...trzeba posprawdzać zaciski z przodu czy nie leją i najlepiej ściągnąć bębny z tyłu żeby zobaczyć czy cylinderki nie leją, do tego oczywiście wszystkie przewody trzeba sprawdzić i ich połączenia również przy pompie...a jak wycieku nie będzie to padła pompa hamulca
Jestem juz po zmianie pompki przy servo i wymianie plynu i sytuacja sie poprawila ale jeszcze nie dokonca, dodam ze pedal nie leci w podloge juz, dochodzi do pewnego momentu i tak zostraje