logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
słaba skuteczność hamulca
Autor Wiadomość
olo 

Silnik: gti 16V
Wysłany: 2008-12-02, 21:27   słaba skuteczność hamulca

Witam.
przy normalnym lekkim hamowaniu jest ok, ale jak trzeba troszkę mocniej przyhamować to trzeba naprawde użyć w to więcej siły. Kiedyś z ciekawości rozpędziłem się do ok. 40km/h i wcisnąłem hamulec na maksa i ku mojemu zdziwieniu auto nie było w stanie zblokować kół(dopiero w ostatniej końcowej fazie ok 1 m.)
Mam wersje 2.0 16V z większymi tarczami z przodu i z tyłu. Klocki są jeszcze prawie całe, przednie tarzce w super stanie a tylnie takie jeszcze na 30 tyś. Płyn chyba od dłuższego czasu nie był wymieniany ale nie sądzę aby było to powodem problemu. Mam sprawny ABS (sprawdzałem już na śniegu)

W czym może tkwić problem?? od czego zacząć??
będę wdzięczny za każdą odpowiedź,
Pozdrawiam

opolanin 
Junior Admin

Silnik: DIESEL
Wysłany: 2008-12-02, 21:48   

olo, zacznij od odpowietrzenia

piotr0488 
POMOCNIK
Grupa Wielkopolska

Silnik: Passat B5 FL
Wysłany: 2008-12-02, 21:50   

sprawdz kolor plynu hamulcowego, jesli nie jest przejzysty to do wymiany, duza wine ponosi plyn ktory jest brudny, naklepszy jest DOT-4, mozliwe ze masz lekko zapowietrzone hamulce

Forum VW GOLF 4 Klub Polska

SotoM 
POMOCNIK
SAMEGO SIEBIE

Silnik: pracuje jak złoto
Wysłany: 2008-12-02, 23:14   

sprawdź czy wszystkie tłoczki pracują , czy nie sa zapieczone prowadnice zacisków i czy nie stoja deba klocki ham.w jazmach, wymień płyn hamulcowy... nie stwierdzaj grubosci tarczy po wygladzie tylko ja zmierz tarcza hamulcowa ma swoja tolerancje max zuzycie- jesli bedzie juz bardzo po za to uwierz mi hamuce beda do dupy... bardzo duzo kłaków z torby rwałem jak szukałem przyczyny jak jeszcze miałem civica... a civicem latałem po 200km/h i cięzko nieraz było zahamować... jeśli chodzi o przednie tarcze a masz ABF 150km i na 4 sruby piaste to grubość tarczy nowej jest 20mm a max zuzycie to 18mm jesli masz jeszcze wieksze zużycie to wiadomo.... a jesli chodzi o tylne tarcze to grubość jej jest 11,9mm maź zuzycie 10mm...
a jeśli masz piasty na 5 srub to przednie tarcze grubość 22mm a max zużycie 20mm tarcze tylne grub -10mm a max zuzycie 8mm...

Powered by diesel inside -by Leopard

Imper 
zawsze sa dwa wyjscia...

Silnik: 1.6 AEE / 2.0 ABF
Wysłany: 2008-12-27, 01:24   

ja mialem podobny problem... u mnie wine ponosil pekniety przewod od podcisnienia (przy servie)

Glania 
Glania

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2008-12-29, 23:04   

witam, podlącze sie do tematu. od wczoraj w moim golfiku hamulce sa slabe, podczas jazdy jak hamuje to pedal prawie w podlodze, ale gry go podpompuje dwa razy jest ok, przejade jakis odcinek i historia sie potarza. pomóżcie bo tak jeździc sie nie da

virus_wrona 
95r Pink Floyd

Silnik: AEA
Wysłany: 2008-12-30, 00:16   

Glania, Ja tak miałem jak mi płyn uciekał przez cylinderek w bębnie. Nie masz za mało płynu? Albo układ zapowietrzony?

Nowal 

Silnik: A4 Avant AFN
Wysłany: 2008-12-30, 02:02   

Glania napisał/a:
witam, podlącze sie do tematu. od wczoraj w moim golfiku hamulce sa slabe, podczas jazdy jak hamuje to pedal prawie w podlodze, ale gry go podpompuje dwa razy jest ok, przejade jakis odcinek i historia sie potarza. pomóżcie bo tak jeździc sie nie da

90% zapowietrzone hamulce, odpowietrz sobie a przy okazji wymien płyn na nowy

SPRZEGAM MOJEGO GOLFA LINK DO OGŁOSZENIA

Glania 
Glania

Wysłany: 2008-12-30, 07:47   

płynu bylo blisko minimum, dzisiaj wstawie koledze na zaklad i odpowietszymy. Mam tylko nadzieje ze to nie pompa

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-12-30, 08:33   

Glania, jeśli po podpompowaniu jest tobrze to znaczy że jest gdzieś powietrze więc raczej możesz być spokojny o pompę

a co do pierwszedgo postu to aż mnie zatkało jak przeczytałem

olo napisał/a:
ku mojemu zdziwieniu auto nie było w stanie zblokować kół(dopiero w ostatniej końcowej fazie ok 1 m.)

a później

olo napisał/a:
Mam sprawny ABS (sprawdzałem już na śniegu)

to przecież normalne że jak masz abs to koła nigdy się nie zablokują nie ważne czy na śniegu czy na asfalcie - tak właśnie działa abs :cisza:

Glania 
Glania

Wysłany: 2008-12-30, 11:13   

dzis rano sprawdzalem pedal hamulca na postoju na wlączonym silniku. pierwsze nacisniecie pedal prawie w podlodze, po chwili drugie juz w polowie i trzymam i nagle pedal pomulutku czuje jak w dól ucieka. moze to byc wina cylinderka albo wadliwego przewodu ??

mani51 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-12-30, 11:21   

Glania napisał/a:
dzis rano sprawdzalem pedal hamulca na postoju na wlączonym silniku. pierwsze nacisniecie pedal prawie w podlodze, po chwili drugie juz w polowie i trzymam i nagle pedal pomulutku czuje jak w dól ucieka. moze to byc wina cylinderka albo wadliwego przewodu

to już całkowicie zmienia postać rzeczy bo jak pedał idzie w dół to trzeba szukać wycieku a powinien być spory więc gdzieś coś się pokaże...trzeba posprawdzać zaciski z przodu czy nie leją i najlepiej ściągnąć bębny z tyłu żeby zobaczyć czy cylinderki nie leją, do tego oczywiście wszystkie przewody trzeba sprawdzić i ich połączenia również przy pompie...a jak wycieku nie będzie to padła pompa hamulca

Glania 
Glania

Wysłany: 2008-12-31, 00:23   

Jestem juz po zmianie pompki przy servo i wymianie plynu i sytuacja sie poprawila ale jeszcze nie dokonca, dodam ze pedal nie leci w podloge juz, dochodzi do pewnego momentu i tak zostraje

mani51 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-12-31, 07:50   

Glania napisał/a:
sytuacja sie poprawila ale jeszcze nie dokonca

tzn co jeszcze jest nie halo?

Glania 
Glania

Wysłany: 2008-12-31, 09:13   

jeszcze pedal lekko ciagnie w dól jak by gdzies cisnienia nie bylo

[ Dodano: 2009-01-04, 22:24 ]
po kilku dni jazdy i powtórnym odpowietrzeniu juz jest ok. Wina lezala w pompie przy serwie jak juz pisalem u góry

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu